Huszonhárom kolbász és szalámi, illetve harminchat pálinka versengett ma a földeáki könyvtár és művelődési ház 5. Földeáki Kolbászmustráján és 1. Pálinka pikniken, illetve kilenc csapat vett részt a mai immáron 3. Böllérfesztiválon, melyet a helyi önkormányzat jóvoltából rendezhettek meg.

Nem mondhatták ma a földeákiak, hogy abszolút nem történt semmi a faluban, hiszen egyszerre három rangos és kulináris esemény is zajlott a művelődési házban Mindjárt reggel 8-kor kilenc böllércsapat (Vízkelet, földeáki önkormányzat és néptáncosok, földeáki és padéi önkéntes tűzoltók, földeáki polgárőrök, Bálint Zsolt csapata, a kiszombori Acélhang férfikórus csapata, az Ördög és Angyal csapata) kezdett hozzá a fél-fél disznók feldolgozásának a jurtában. A helyi közmunkások által felnevelt sertéseket a helyi önkormányzat biztosította.

A csapatok hagyományos kolbászokat, hurkákat készítettek – voltak, akik némi saját titkos hozzávalót is belecsempésztek – illetve konyhakészre dolgozták fel a húsokat, közben abálták a szalonnát. Majd nekikezdtek az ebédfőzésnek a helyi kertbarát klub, illetve a Kavar a nagyi klub tagjai, hogy tevékenységük végeredményét mindenki elégedetten fogyaszthassa el. Az orjalevest Virágné Zsuzsi és Barta Ildi főzte, a pörköltet idősebb Mészáros István és Virág Zsolt készítette, míg a hozzávaló savanyúságról Lóczi Ferenc és családja gondoskodott. A hurkát és a kolbászt Sándor Jánosné Erzsike sütötte. Finomra.

Mire a böllérek végeztek a húsfeldolgozással, a kolbászok és hurkák töltésével a disznótoros ebédet is felszolgálták.

Hajnal Gábor polgármester megnyitójával elmondta, a rendezvény célja a Földeák Községért Alapítvány támogatása, azaz az összes bevételt az alapítvány kapja, hogy a gyerekek számára ösztöndíjat és különféle rendezvényeket tudjon biztosítani. A polgármester azt is elmondta, hogy ezzel a rendezvénnyel az önkormányzat is csatlakozni kíván a Tegyünk Együtt Földeákért csapathoz, hiszen mindannyian földeákiak. S szeretnének együtt dolgozni velük.

Hallgassa meg Hajnal Gábor megnyitóját!

A kolbászmustra zsűrije – Herczegné Varga Anikó, Pál Ferenc, Lóczi Ferenc és Csányi László is hasonlóan tevékenykedett, azaz kóstolgatta, szemlélgette a benevezett kolbászokat és szalámikat, köztük egy szarvasból készültet is. A kolbászokat, szalámikat ifjú Szabó József mutatta be.

A kolbászmustra zsűrijétől mindenki elismerő oklevelet. A döntésük szerint 3. helyezésért ért el Hajnal Gábor, 2. lett Sárszegi Ibolya. 1. helyezést ért el földeáki tüzes kolbászával Bálint Zsolt. Különdíjat érdemelt ki szarvasszalámijával Lele Zoltán.

A pálinka piknik zsűrije már pénteken este hozzálátott a tizennyolc nevező összesen harminchat, megmérettetésre szánt pálinkája kóstolásához, hogy a vakteszt eredményeként megszülessék a három kategória (almatermésűek és vegyes pálinkák, csonthájasok: szilva, meggy, barack, illetve a szőlő és szőlő eredetűek) eredménye. Az idén a zsűri – Láda Lajos, a Magyar Pálinkarend Lovagja, dr. Mucsi Imre, Csáki Lajos pálinkafőzde tulajdonos, Horváth István Vízkelet polgármestere és Jamriska Tamás – nem találtak a benevezettek közt olyan nedűt, mely nem ízlett volna nekik. Láda Lajos hangsúlyozta, az idén a jó pálinkák közül kellett a legjobbat megtalálniuk.

A pálinkák versenyében mindenki kapott oklevelet, elismerést. A pálinkák közül hat kapott a zsűritől arany, tizenkettő kapott ezüst, míg négy bronz minősítést.

A verseny legjobb pálinkája címet Hajnal Gábor barack-meggy pálinkája kapta. Hajnal Gábor elárulta, hogy a recept egyszerű, két hordó sárgabarack cefre és egy hordó meggy cefre kell csak hozzá.

Nem távoztak üres kézzel a böllércsapatok tagjai sem, mind kapott ajándékot, ahogy a Kavar a nagy és a kertbarát klub is.

A program résztvevői kóstolót is kaptak az elkészült kolbászokból és szalámikból, illetve megkóstolhatták a pálinkákat is. A rendezvényt tombolasorsolás színesítette, míg aki támogatói jegyet vásárolt, az megnyerhette a húsvéti sonkát.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest