Az Espersit-házban nyílt meg a „Herman Lipót művészasztalai – hommage à Lechner Ödön és Szinyei Merse Pál” címet viselő vándorkiállítás péntek délelőtt, ahol a megnyitót követően a résztvevők a Herman Lipót ecsetje nyomában című filmet is megtekinthették.

Mint Millisits Máté portálunknak elmondta, Herman Lipót egy nagyon hosszú életű, termékeny festő volt, aki 1884-ben született és 1972-ben hunyt el. A nagyszentmiklósi születésű művész számos alkotását őrzi a Hatvany Lajos Múzeum, így úgy gondolták, hogy életre keltik könyvét és életművét.

Mint a művészettörténész, művelődéstörténész, a Hatvany Lajos Múzeum munkatársa rámutatott: Makóhoz több ponton is kapcsolódik a művész, hiszen ha a határ el is választja a két települést, Nagyszentmiklós és Makó egy régióba tartozik, illetve Espersit János is nagyszentmiklósi születésű, továbbá – bár nem ápoltak szoros barátságot, de – József Attilával ugyanabban a kávéházban fordultak meg a ’20-as évek végén, ’30-as évek elején. A kiállítás különlegessége is, hogy az egykori kávéházból megmaradt tárgyak is láthatóak a tárlaton, amelyekből nagyon kevés maradt – ezeket pedig a Japán Kávéház helyén működő Írók boltja kölcsönözte a kiállításra.

Millisits Máté kiemelte, emellett egy sokkal nagyobb utazásra is hív a kiállítás, hiszen Herman Lipót mellett Lechner Ödön és Szinyei Merse Pál is kapcsolódik a kiállításhoz, hiszen mindketten 175 éve születtek, és a Japán Kávéházba jártak. Továbbá hangsúlyozta: a cél az, hogy ez a kiállítás egyszerre legyen művelődéstörténeti, hogy az irodalomoktatást is segítse, a művészeti oktatást, hiszen megismerhető egy nagyszerű grafikus, de egyben a helyi és régió identitását is segítse.

A megjelenteket Szikszai Zsuzsanna múzeumigazgató köszöntötte, illetve jelen volt Czirbus Gábor alpolgármester is. A kiállítás kurátora, Millisits Máté a megnyitón a közönség figyelmébe ajánlotta a tárlatot, illetve számos érdekességet is megosztott a jelenlévőkkel, ezt követően pedig megtekintették a Herman Lipót ecsetje nyomában című filmet.

A Hatvany Lajos Múzeum vándorkiállítását, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap támogatott, nemcsak Makón, hanem az országban és a határon túli területeken is bemutatják majd. Makón március 26-ig tekinthető meg a tárlat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest