Az internetes átjátszó állomást már áttelepítették róla az idősek otthonára, a jó víz majd Földeákról érkezik a faluba.

Az év végére befejeződik a Makó térségi ivóvíz-minőség javító program, mely nem csak azt jelenti az óföldeákiak számára, hogy jó minőségű víz folyik majd a csapokból, de azt is hogy némileg megváltozik majd a falukép, ugyanis jövőre lebontják az akkorra már fölöslegessé vált hidroglóbuszt.

– Az azon lévő internetes átjátszó állomást már áttelepítették a Návay Aranka Szociális Otthon épülete tetejére, így aki onnét kapja a világháló jelét, az semmit sem fog a glóbusz bontása miatt észrevenni – mondta Simonné Sinkó Erika polgármester, a múlt heti falufórumon.

A településvezető azt is elárulta, hogy a tervek szerint az új rendszer próbaüzeme augusztusban kezdődik, s december 31-án fejeződik majd be. Az azután fölöslegessé váló, a település fölé magasodó hidroglóbuszt 2021-ben még a a Makó térségi ivóvíz-minőség javító program elemeként bontják le. Simonné Sinkó Erika hozzátette, hogy az uniós előírásoknak megfelelő minőségű vizet a jövőben Földeákról kapják majd az óföldeáki fogyasztók.

Emlékeztetett arra is, ha az év végére nem fejeződik be a térség ivóvíz-minőség javító programja, akkor az abban érintett, zömében a makói járásban található tizenkilenc településnek mintegy ötmilliárd forintnyi uniós támogatást kellene visszafizetnie lakosságarányosan, ami lehetetlen helyzetbe hozná valamennyi érintett önkormányzatot.

A hidroglóbuszt egyébként nem csak Óföldeákon, de további nyolc településen – köztük Kiszomboron – is lebontják.

***

Az ivóvíz-javító program alapkövét 2014. szeptember 29-én tette le Miklóssy Ferenc, a Keviép Kft ügyvezetője, Szegvári Ernőné, Kiszombor polgármestere és Buzás Péter a makói víztoronynál. Akkor azt ígérték, hogy a beruházás során napi 15 ezer 480 köbméter – az uniós előírásoknak megfelelő vas, mangán, ammónium és arzén szintű – tisztított víz kibocsátására alkalmas technológiát alakítanak ki a térségben. Akkor elhangzott, hogy ennek érdekében három új kutat fúrnak, nyolc új, megfelelő tisztítóberendezésekkel ellátott kezelőépületet alakítanak ki, 52 kilométer új vízvezetéket fektetnek le, ahol az szükséges az azbesztet is tartalmazó csöveket korszerű műanyag vezetékekre cserélik, megtisztítják a hálózatot és mintegy 2 ezer köbméterrel bővítik a víztározó-kapacitást.

A költségekből Makóra 3,2 milliárdot szántak. A kivitelezésre kiírt pályázatot egyedüli indulóként a Keviép Kft. és az A-HÍD Zrt. alkotta konzorcium nyerte el.

A csak Makón elköltött 3,8 milliárd forint ellenére az ivóvíz minősége nem jobb, hanem rosszabb lett, így a kormány, hogy ne kelljen a 16 érintett településnek ötmilliárdot visszafizetni, további százmilliókkal támogatta meg a programot. Az ivóvíz rendszerbe egyébként olyan, a kórházi fertőzéseket is okozó baktérium került, mely súlyos belső vérzéseket okoz, így a tisztiorvosi szolgálat nem engedte, hogy az új rendszerből engedjék a vizet a hálózatba.

Négy kistelepülésen azonban sikerült a program, egészséges, jó és tiszte vizet ihatnak az ambrózfalviak, a nagyériek, a csanádalbertiek és a pitvarosiak is. Igaz kezdetben a négy kistelepülésen élők furcsállták, hogy megváltozott a víz íze, de mára már hozzászoktak.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest