Hírek Térség Top

Pornóval zsarolják kiszombori, királyhegyesi, földeáki és makói olvasóinkat

Kiszombori, királyhegyesi, földeáki és makói olvasóink is jelezték, hogy email címükre rossz magyarsággal, valószínűleg a Google fordítóval készített levél érkezett, melyben mintegy 187 ezer forintnak megfelelő összeget kér egy ismeretlen hekker, hogy a címzettet megkímélje egy kis kellemetlenségtől. Nem kell neki bedőlni, ez csak átverés! Fizetni meg főképp nem szabad!!!

– Egy ismerősöm email címéről kaptam egy levelet, melyben pénzt kérnek, hogy elkerüljek egy kis kellemetlenséget, azaz egy állítólag a gépemet megfertőző trójai vírust – jelezte több olvasónk.

Így szól a meglehetősen rossz magyarsággal írt levél: „Szia! Hackerek vagyok, aki feltörte a készülék operációs rendszerét. Hozzáférhetek az Ön e-mail fiókjához! Több hónapig figyelek téged. Tény, hogy egy webhelyen keresztül fertőzött meg egy kártevővel. Ha nem ismeri ezt, elmagyarázom. A trójai vírus teljes hozzáférést biztosít a készülék operációs rendszeréhez.
Ez azt jelenti, hogy mindent láthatok a képernyőn, kapcsolja be a fényképezőgépet és a mikrofont. De nem tudod róla. Hozzáférhetem az összes kapcsolatodhoz és minden levelezéshez. Miért nem fedezte fel a víruskereső a rosszindulatú programokat? Válasz: A rosszindulatú program az illesztőprogramot használja, 4 óránként frissítem aláírásait, hogy a víruskereső csendben legyen.
Készítettem egy videót, amely megmutatja, hogyan maszturbáltál a képernyő bal oldalán.
A képernyő jobb oldalán látható a megtekintett videó. Egy egérkattintással elküldhetem ezt a videót az összes e-mail címemre és kapcsolatodra a szociális hálózatokon. Elérhetem az összes e-mail levelezést és üzenetküldőt is.
Ha ezt meg akarja akadályozni, helyezze át a 550€ (euró, azaz 187 ezer forint körüli) összeget a bitcoin címemre (ha nem tudod, hogyan kell ezt csinálni, írj a Google-nak: “Buy Bitcoin”). A bitcoin címem (BTC Wallet): (
a számot töröltük -a szerk.) Amint elküldi nekem a bitcoinokat, törlöm a videót. Soha többé nem hallasz engem. 50 órát (több mint 2 nap) adok neked. Van egy értesítésem, amely elolvassa ezt a levelet, és az időzítő akkor fog működni, amikor meglátja ezt a levelet. A panasz benyújtása valahol nincs értelme, mert ezt az e-mailt nem lehet követni, mint a bitcoin címem. Nem hibázok. Ha úgy találom, hogy megosztotta ezt az üzenetet valakivel, a videó azonnal el lesz osztva. Üdvözlettel!”

Próbaképp kivártuk a fent említett 50 órát, és semmi sem történt. De miért is történt volna? A levelet ugyan több email címről is megkaptuk, még magyar „feladótól” is, de mindről kiderült, hogy kamu, épp annyira, mint maga a levél tartalma. A zsarolólevél pedig csak egy egyszerű átvágás.

Fent: részlet az egyik zsarolólevélből, míg lent a másikból. Mindkettő kamu email címről érkezett.

A zsaroló és más vírusok ellen a legjobb megoldás, ha rendszeresen frissítjük az eredetileg jellemzően a géppel vásárolt operációs rendszert (azaz nem kapcsoljuk ki szántszándékkel a Windows frissítés opciót) Ez a frissítés mondjuk a Windows 7-nél már nem lehetséges. Naprakész vírusirtót használunk és figyelmesen nézzük meg, hogy kitől származó emailt nyitunk meg. Látszólag magunktól érkezőt – ha tényleg nem mi levelezünk önmagukkal – olvasás nélkül töröljük! Hasonló zsarolóleveket egyébként tavaly októberben szembesültek főképp az ingyenes levelezőprogramot használó olvasóink, akkor 200 amerikai dollárt akartak kicsalni tőlük.

Nagyon sok kellemetlenségtől kíméljük meg magunkat. Akik biztosra akarnak egyébként menni, azok leragaszthatják a laptopjuk, pc-jük  kameráját, mielőtt átadják magukat az internethasználat örömeinek.