Hírek Térség Top

Magyarcsanád és Apátfalva is átlép a digitális korszakba

A Makó térségi kistelepülések javában még mindig papíron sokszorosított testületi anyagokat kapnak és abból dolgoznak a képviselők. Pedig a hivatalok régen átálltak a számítógépekre. Ennek több oka is van, a legfőbb, hogy a kis mennyiségű előterjesztés sokszorosítása olcsóbb, mintha mindenkinek laptopot vennének. A címlapképen a magyarcsanádi testület. A képviselő itt laptopot használnak.

Egyetlen kistelepülés, mégpedig Kiszombor az, mely testületi anyagai évek óta minden ülés előtt felkerülnek a község hivatalos honlapjára, s a nyilvános előterjesztések ott bárki számára elolvasható. A testületi üléseken a képviselők is jellemzően ezeket nézik, igaz nem szolgálati, hanem a saját laptopjukon. A községháza házasságkötő termében, a testületi ülések helyszínén korábban ezt az ottani wifi használatával tehették meg, de az utóbbi időszakban itt nem működik a wifi, így a honlap elérhetőségét maguknak kell megoldaniuk.

A kiszombori képviselők mind laptopot használnak. Már az előző testület is azzal dolgozott

A többi településen még mindig a hagyományos papíron sokszorosított anyagokat kapják meg a képviselők, s hogy miről is tárgyalnak majd, azt csak Földeák és Magyarcsanád teszi közzé. Az előbbi a község hivatalos Facebook oldalán, míg az utóbbi a honlapján.

Most azonban két település is nyit a digitális korszak felé. Már csak azért is, mert már az alsó tagozatos gyerekek is okostelefonnal szaladgálnak. Az idén – a tervek szerint – két település képviselői is belépnek – immár a köz szolgálata terén is – a digitális világba.

Magyarcsanádon a legutóbbi képviselő-testületi ülésén szavaztak arról a képviselő, miszerint az önkormányzat szolgálati laptopokat vásárol a számukra, s azontúl digitális formátumban, azaz nem papíron – kapják majd meg a testületi ülés előterjesztéseit. Ezzel a község mintegy évi kétszázezer forint sokszorosítási költséget (papír, fénymásoló, festék) takarít meg, ami az ötéves ciklusban a jelenlegi árakon egymillió forintot jelent.

Még papírossal dolgozik az apátfalvi testület. Hamarosan digitálisok lesznek az anyagok

Azt, hogy a képviselők pendrive-on, emailon kapják-e meg az anyagokat, vagy azok felkerülnek a község honlapjára, még nem döntötték el. Valószínűnek látszik, hogy kombó megoldás születhet: a nyilvános előterjesztések a honlapról lesznek letölthetők, a zárt ülések anyagait pedig pendrive-on kapják meg.

Apátfalva is hamarosan lép a digitalizáció felé. A legutóbbi testületi ülésen a kamionsofőrként dolgozó, s képviselői esküt tévő Varga Péter interpellációjában kérte, hogy papíros helyett emailban küldjék ki a testületi anyagokat, illetve az előterjesztések és a jegyzőkönyvek kerüljenek fel a község honlapjára. Kiderült, hogy kérésével nyitott kapukat döngetett.

Szekeres Ferenc polgármester és Szénási Hanna jegyző ugyanis elmondta: az előző ciklusban is mentek ki anyagok emailben és a honlapra is felteszik majd azokat. Az informatikust megbízták ezzel a feladattal. Az emailes anyagküldés azonban nem mindenütt ment zökkenőmentesen. Korábban így küldték ki azokat, de több képviselő nem kapta meg az anyagokat. (Jellemzően a freemailes, a hotmailes vagy a citromailes email címeknél jelentkezhet ez a probléma.)

A többi kistelepülésen egyébként jellemzően marad a testületi anyagok papíron való sokszorosítása (Nagylakon a régi helyett nemrégiben vettek új fénymásoló gépet a régi, már erősen leamortizálódott helyett). Ennek a legfőbb oka, hogy a viszonylag kevés számú előterjesztés sokszorosítása kevesebbe kerül, mint a laptopok beszerzése (s néhány képviselő idegenkedik is a számítógép használattól).