Makó Színes

Az iskolában láthattak bábelőadásokat a kisdiákok

A Kormány által indított Lázár Ervin program keretében két mesejátékot nézhettek meg makói egyházi iskolások. A szegedi Kövér Béla Bábszínház társulata sok vidám pillanatot szerzett az első osztályosoknak.

Tavaly novemberben indult útjára az a kezdeményezés, amely szociális helyzettől és lakóhelytől függetlenül, minden általános iskolás részére tanévenként egy alkalommal, ingyenesen biztosít különféle kulturális élményeket. A Lázár Ervin Programon belül színházi, tánc- és cirkuszi programok, komolyzenei hangversenyek és őshonos állatok bemutatóhelyei tekinthetők meg. A rendezvények lebonyolítását a területileg illetékes tankerületi központok végzik, az állami és egyéb fenntartású intézmények esetében is. Az első évfolyamosok mindenütt bábjátékot nézhetnek meg úgy, hogy az előadások mennek az adott helyszínre.  A SZIGNUM és a Makói Katolikus Általános Iskola elsősei kedden a Kövér Béla Bábszínház produkcióján derülhettek. – Mesemondók címmel, két Benedek Elek művet mutatunk be: a Tűzmadár, illetve a Róka és a farkas történetét. Nyolc éve játsszuk már különböző helyszíneken őket és a közönség körében igen népszerűek – tudtuk meg Kövér Lászlótól. A szegedi bábszínház igazgatója elmondta, a teátrumot 1946-ban lelkes piarista gimnáziumi tanulók és barátaik alapították. A jelenlegi, Tisza Lajos körúti helyen több mint harminc éve működnek professzionális együttesként. Évadonként mintegy 220 előadásuk van, amelyek száma a most elindult programnak köszönhetően tovább bővül.

Nagy örömmel fogadta a kínált lehetőséget a Lázár Ervin program SZIGNUM-os felelőse.  – A környezetemben azt tapasztaltam, hogy sem az általános, sem a középiskolás diákok nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel a művészetekről, így a színházról sem. Eddig ezt a műfajt a család tudta közel hozni a gyerekekhez, most az idei tanévben mi is szerepet vállalhatunk ebben – értékelt Mészáros Ildikó. A Szent István Egyházi Általános Iskola magyartanára hangsúlyozta, drámapedagógusként szívügye, hogy a gyerekek színházi élményekben részesüljenek.  A kicsik örömmel számoltak be a látottakról. – Nagyon tetszett mind a két mese. Sokat nevettem, mert tele voltak vicces jelenetekkel. Szerintem jó, hogy megnéztük őket – vélekedett Bárdos Ferenc elsős kisdiák. – Teljesen egyetértek Fecivel, én is ugyanezt tudom mondani – erősítette meg osztálytársa szavait Smilák Levente.

navigate_before
navigate_next