A szokásos kettő-három helyett hét kisbaba született a faluban tavaly, 20 millió 870 ezer forint folyt be a közös kasszába iparűzési adóból, s míg tavaly 15, addig az idén 14 ember dolgozik majd a közmunkaprogramban Óföldeákon – derült ki a ma esti falugyűlésen. Ahogy az is, hogy az idén felújítják az utat a benzinkúttól a falu végét jelentő tábláig.

– Tavaly minden korábbinál több, összesen 20 millió 870 ezer forint folyt be a község kasszájába helyi iparűzési adóból, ami azt is jelenti, hogy valamivel csökkent a községnek nyújtandó állami normatíva – kezdte a község 2019-es költségvetéséről szóló beszámolóját a ma esti óföldeáki falugyűlésen Simonné Sinkó Erika polgármester. Elmondta azt is, hogy kis településként csak kis lehetőségei vannak a falunak. Ezek legjelentősebbike a 48 milliós TOP-os pályázatnak köszönhető, faluház, orvosi rendelő és emlékház felújítása volt.

Ismertette, hogy tavaly a község a különféle szociális támogatásokra mekkora összegeket fordított. Így elhangzott, hogy a polgármesteri jogkörbe utalt támogatásként (egy-egy esetben ez maximum 5 ezer forintot jelent) tizenhárom esetben adott ötezer forintot összesen nyolc főnek, rendkívüli települési támogatást a testület nem állapított meg, ahogy a gyógyítással összefüggő költségekre sem kellett megtenniük. Lakhatási támogatásként 6 fő kapott összesen 180 ezer forintot (ez fejenként havonta 2500 forint lehet), ötvenedik, hatvanadik házassági évfordulós házaspárt nem köszöntöttek, bár van ilyen, de a helyi rendelet kikötése, hogy a párnak a faluban kellett annak idején házasságot kötnie. (a falugyűlés későbbi részében Zoppe Ferencné azt javasolta, hogy módosítsák az ezzel kapcsolatos rendeletet.)

 

Azt is bejelentette, hogy a helyi képviselő-testület megemelte a gyermekek után járó támogatásokat, így az óvodások beiskolázási támogatás az eddigi gyermekenként 4000 forintról 6000 forintra, általános iskolásoknál 6000 forintról 10 ezer forintra, nappali tagozatos középiskolásoknál 8000 forintról 10 ezer forintra, felsőfokú szakképzésben résztvevőknek 10 ezer forintról 12 ezer forintra, felsőfokú, nappali tagozatos hallgatók esetén 14 ezerről 16 ezerre emelte.

A 3 év alatti gyermekek támogatása 3 ezer forintról 6 ezer forintra, az újszülöttek támogatása 10 ezer forintról 20 ezer forintra, temetési segély 15 ezer forintról 25 ezer forintra emelkedett. De a lakhatási támogatást a tavalyi havi 2500 forintról 3500 forintra, a havi rendszeres gyógyító ellátás költségéhez való hozzájárulás 3500 forintról 4500 forintra változtatta. Az újszülöttek eddigi 10 ezer forintos támogatását pedig tavaly 7 kisbabának adták, ugyanis a korábbi esztendőkben megszokott 2-3 gyermek helyett ennyien születtek a faluban. A polgármester arról is szólt, hogy két ütemben, december 12-én és február 11-én osztották a szociális tüzelőt a rászorultaknak. Az első alkalommal 15-en, míg a második alkalommal 6-an kaptak 10-10 mázsa barnakőszenet.

Simonné Sinkó Erika arról is szólt, hogy míg tavaly 15-en dolgoztak a helyi közmunkaprogramban, addig az idén már csak 14-en fognak. Azt is elmondta, hogy több pályázatot is beadtak a Magyar Falu Programban, ezek közül 3 milliót nyertek a helyi rendelő orvosi műszervásárlására, s megnyertek 29 milliót az önkormányzati utak fenntartására, de kiderült, hogy a megpályázott Rózsa utca esetén, mely földutca, az építésit is csatolni kellett volna. Az ahhoz szükséges engedély azonban nem érkezett meg határidőre, így végül nem kapják meg az összeget. De mert most már az önkormányzat rendelkezésére állnak a tervek és az engedély, ezt a pályázatot ismét beadják. Pályáztak a közösségi ház felújítására, de megtette ezt a plébániára az egyház is, s mert két ugyanolyan pályázatot nem fogadtak be egyszerre, így a község visszalépett. Az egyház nyert, s ennek köszönhetően a jövő héten megkezdődik a plébánia és az erődtemplom felújítása is. Nyert viszont a község 9,3 milliós felnőtt játszóteres pályázata. Ezt már tavaly fel is szerelték, s a testület szeretne köré parkot építeni, padokkal, fákkal.

Simonné Sinkó Erika ismertette a község 2024-ig tartó gazdaságfejlesztési programját is, melyben szerepel a Návay László-kúria és az őspark felújítása, a ravatalozó korszerűsítése is. (A tervekről hamarosan részletesen írunk – a szerk.)

A megjelentek a falugyűlés végén olyan közérdekű ügyeket hoztak fel, mint a Földeák – Óföldeák közti út felújítását. Erről a polgármester azt mondta, hogy azt az idén elvégzik, mégpedig a benzinkút és a falu végét jelző tábla közti szakaszon. De szó esett a betört templomablakról, arról, hogy kellene a faluba is egy műfüves pálya.

Zoppe Ferencné pedig megköszönte a jelenlévő Hajnal Gábor polgármesternek, hogy immár az óföldeákiak is igénybe vehetik a földeáki fizioterápiás kezelést, melyet a földeáki önkormányzat finanszíroz.

A falugyűlés befejezéseként Zsarkó József alpolgármester foglalta össze két percben a tizenegy éve működő falugondnoki szolgálat tavalyi tevékenységét

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest