Kiemelt hírek Makó Térség

Mennyire van képben a hét legfontosabb történéseivel a térségben?

A Makó Híradón minden héten több mint száz hírről tájékoztatjuk az olvasóinkat, mostantól vasárnaponként abban is segítünk, hogy ne maradjon le a legfontosabb és legérdekesebb témákról.

Erősen indítottuk a hetet, Mucsi Tamás ugyanis mosolyogva szelfizett Gréczy Zsolttal, a Demokratikus Koalíció tavaly botrányba keveredett korábbi országgyűlési képviselőjével, aki azóta le is mondott a mandátumáról. Gréczy azóta nem is nagyon szerepel nyilvánosan, de Gyurcsány Ferenc évértékelőjén is kiderült, pártja azért nem mondott le róla.

Utánanéztünk annak is, hogy állnak most a Honvéd-projekt fejlesztései. Két pályázat keretében ugyanis közel 1 milliárd forintot fordít Makó a városrész fejlesztésére, ami jelentős pozitív változásokat hoz az itt élők számára.

Idén június 4-én, Trianon századik évfordulóján, a Nemzeti Összetartozás Napján megyénk felveszi a Csongrád-Csanád nevet. Portálunkon számos, a témához köthető cikket olvashatnak majd ennek kapcsán, legutóbb Csanád vármegye történetének, lakosságszámának jártunk utána.

Két szlovák gyűjtemény is található Pitvaroson, de egyik sem látható a helyi szlovák tájházban. Az ok: az egyik gyűjteményt az egykori szlovák klub tagjai gyűjtötték, a másikat a már elhunyt Tószegi Gyuláné Hudák Erzsébet. A tájház viszont egyelőre állami tulajdonban van.

Utolsó ülését tartotta meg a kiszombori képviselő testület úgy, hogy Szegvári Ernőné a polgármester. Idén a település mintegy 650 millió forintból gazdálkodhat. A polgármester a testületi ülés után portálunknak elmondta, a korábbi évekhez hasonlóan a költségvetésnek már az előzetes tervezetét is rendkívül körültekintően, megfontoltan állították össze, az a 2020-as évre kiegyensúlyozott gazdálkodást biztosít.

 

 

Civil kezdeményezésre, illetve Csermák Szilvia önkormányzati képviselő indítványának köszönhetően egy látványos és hasznos elemmel bővült a Makovecz tér: a szív alakú gyűjtőben lévő kupakokból befolyt összeget jótékony célokra fordítják.

Jótékonysági kupakgyűjtési akciót hirdetett a Csongrád Megyei Kormányhivatal is, amelynek eredményeképp szerdán mintegy 70 zsáknyi kupakot tudtak átadni a fogyatékossággal élő gyerekekkel és fiatalokkal foglalkozó szegedi GEMMA Központ részére.

A lakosok kérései és panaszai mellett civil szervezetek képviselői is jártak a polgármester fogadóóráján, illetve egyeztettek a Ford-szelfipontról, valamint az 1970-es árvíz 50. évfordulójára tervezett emlékműről is.

A tervek szerint halad a makói Szent István király Plébániatemplom padfelújító projektje. Összegyűjtöttük számokban, amit eddig tudni lehet a történelmi jelentőségű beruházásról. A templom korábbi járólapjainak darabjai emlékként el is vihetők.  

A korábban tervezetthez képest mintegy háromszor többet, évente 50 millió forintot fordítana az önkormányzat saját költségvetésből arra a turisztikai pályázatra, amelyre helyi szállásadók jelentkezhetnek. A támogatási intenzitás 50 százalékos, a pályázatot március végéig kiírják.

 

 

Három nagy makói cég az utóbbi időben a helyi adók következetes teljesítése helyett külföldre viszi a bevételei egy részét, ez pedig veszélyezteti a város fejlődését – jelentette ki a Fidesz-KDNP frakcióvezetője. Mágori András felhívta a figyelmet arra a tényre is, hogy a három érintett cég összességében közel 3 milliárd forintos állami támogatásban részesült az elmúlt években, ennek ellenére igyekeznek megspórolni az iparűzési adót, sőt több száz alkalmazottat bocsátottak el.

Mintegy 1,3 millió forint gyűlt össze szombat este a jótékonysági gálaesten a földeáki Mikáczó család részére, amelyen a Forgatós Táncegyüttes, az Írisz Táncklub és a VargaBalett Táncműhely állt színpadra. A nemes kezdeményezéshez többek között vállalkozások és magánszemélyek is csatlakoztak.