Makó Színes

Baglyos családi délelőtt a Hagymaházban

A farsangi hagyományok és az év madara köré szerveződött a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat makói állomása. Álarc készítéssel, fánkevéssel és baglyos látnivalóval vártak kicsiket és nagyokat ma a Hagymaházban.

2006-ban indította útjára a Magyar Népművelők Egyesülete a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozatot azzal a céllal, hogy a közművelődési intézmények sokszínűségét és kultúraközvetítő szerepét bemutassa. Makó már több alkalommal csatlakozott az országos kezdeményezéshez, amelynek az idén a „Mindennap értéket adunk” jelmondatot választottak a szervezők. – Minden korosztályt meg akartunk szólítani a mai eseménnyel. A karneváli témában a hagyományok ismertetése is célunk volt, de a legfontosabb az volt, hogy a tartalmas délelőtt után élményekkel telve menjenek haza a gyerekek és a felnőttek is – tájékoztatott Dancsó-Balog Ágnes művelődésszervező.

     

A Hagymaházban tartott vidám családi nap a farsang jegyében telt; álarc készítésre, arcfestésre és csillámtetoválásra várták a gyerekek. – Nagyon szeretem az ilyen programokat, ahol lehet kézműveskedni. Most épp színezek, de kipróbálom majd a maszk készítését is. Egész délelőtt itt leszünk, a filmet is meg fogom nézni, mert minden madarat kedvelek – árulta el Fazekas Rebeka ötödikes tanuló, aki édesanyjával együtt látogatott el a jó hangulatú eseményre.

navigate_before
navigate_next

A kreatív tevékenységek mellett, a résztvevők fánkot is kóstolhattak. Az édességet a tavalyi esztendő városi sütikészítő versenyének győztese készítette el kis csapatával. – 105 darab sült a mai napra, és igen jól is sikerült. A tökéletes fánk titka, hogy szívvel-lélekkel kell készíteni – árulták el a fortélyt a Vertán-telepi Nyugdíjas Klub tagjai, akik rendszeresen készítenek közösen is finomságokat.

navigate_before
navigate_next

 A családok ezután le is mozoghatták a plusz kalóriákat, egy rövid séta keretében a lelkes kis csapat a „makói bagolyfához” látogatott. Az év madarával kapcsolatban fontos információkat osztott meg Varró Patrik. – Ragadozók, akik éjjel vadásznak. Tollfülük van, és elhagyatott varjúfészkekben költenek általában 5-6 tojást. A szárny-fesztávolságuk egy méter és védettek – emelte ki az erdei fülesbagollyal kapcsolatban a JAG diákja. A tollas élmények a helyi moziban folytatódtak, az érdeklődők a mozivásznon követhették az Angry Birds 2. animációs kalandfilm fordulatait.

navigate_before
navigate_next