Hírek Kék hírek Térség

Öt és félévet kapott a svájci kábítószercsempész asszony

Adóssága fejében vállalta egy svájci asszony, hogy Koszovóból mintegy 14 kiló kábítószert szállít autójában az alpesi országba. Röszkénél megbukott, most született jogerős ítélet az ügyében a Szegedi Ítélőtáblán.

M. F.  Svájcban 1800 svájci frank összegű tartozást halmozott fel, amit nem tudott megfizetni a hitelezőjének. Ezért az adósság rendezése érdekében elvállalta az eljárás során ismeretlenül maradt személy felkérésére, hogy gépkocsiban elrejtve kábítószert szállít Koszovóból Svájcba egy szintén ismeretlenül maradt személy részére.

A vádlott a megrendelőjétől egy autót kapott, amivel 2018. március 24-én Magyarországon keresztül Koszovóba hajtott, ahol ismeretlen személyek a vádlott tudtával kábítószert rejtettek el az autóban. Amikor a vádlott április 2-án a visszaút közben belépésre jelentkezett Szerbiából Magyarországra a röszkei határátkelőnél, átvizsgálták a gépjárművet a pénzügyőrök és a gépkocsiban kialakított rejtekhelyen 13 darab csomagot találtak. Ezekben összesen bruttó 14 ezer 839 gramm kannabiszra jellemző kannabionid vegyület, köztük delta-9-THC-t tartalmazó növényi anyag volt elrejtve.

A vádlott által birtokolt, és Magyarországra behozott, majd az eljárás során lefoglalt nettó 12 ezer 802 gramm össztömegű növényi anyag totál-THC-tartalma legkevesebb 1 ezer 479 gramm, amely meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát, annak mintegy 1,23-szorosa.

Különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi törvényszék 2019. március 20-án M. F. svájci állampolgárságú vádlottat, és ezért őt 5 év 6 hónap börtönre és 6 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte.  Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője enyhítés érdekében nyújtott be fellebbezést.

A Szegedi Ítélőtábla most született jogerős ítéletében helyben hagyta az első fokon eljáró Szegedi Törvényszék ítéletét. Így a vádlott nő jogerős büntetése 5 év 6 hónap börtön és 6 év Magyarország területéről történő kiutasítás lett. Az ítélet indoklása szerint az ügy minden körülményét figyelembe véve az elsőfokú bíróság törvényes és arányos büntetést szabott ki, ezért sem a büntetés súlyosítására, sem annak enyhítésére nem kerülhetett sor.