Makó Színes

Könyvekkel vakrandiztak ma a Galamb iskolában

Egy különleges és értékes Valentin napi ötletet valósítottak meg a makói Galamb József Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskolában. Könyves vakrandira hívták ma a fiatalokat, akik a meglepetés kötetek mellett, szerelmes irodalmi kvízt is kitölthettek.

Egy könyvtári programon találhattak rá ma az igazira a makói Galamb iskola diákjai –olvasmányélmények formájában.  A Valentin napot újragondolva, újságpapírba becsomagolt kötetek várták a szünetekben az érdeklődőket, akik egy rövid leírás és kulcsszavak alapján „eshettek szerelembe” egy-egy nekik tetsző történettel. Hogy a szimpátia hosszú távon kölcsönös volt-e, csak később derülhetett ki, egy alaposabb ismerkedés után. A feladat szerint ugyanis a meglepetés könyveket a kölcsönzés után csak otthon lehetett kibontani, majd az elolvasást követően visszahozni az iskolába egy rövid vélemény kíséretében. – Az eredeti ötlet nem a sajátom, de már régóta meg akartam valósítani. Most találtam rá a megfelelő közegre a tinédzserek közt – tudtuk meg Joó Zsoltné Tímeától, aki több mint két évtizede kötelezte el magát az olvasás megszerettetése mellett.

A Galamb újonnan kinevezett könyvtárosa elmondta, a nem mindennapi akcióval fel akarta a fiatalok érdeklődését kelteni a bibliotéka iránt. – 18 olyan kötetet választottam, amelyek ennek a korosztálynak íródtak, van benne krimi, fantasy és regény is. Olyan kérdésekről szólnak, mint a szerelem, a vagányság, a kirekesztés, a bántalmazás, a lúzerség vagy a barátság, amelyek számukra fontos és őket érintő témák. Akkor fogom sikeresnek érezni ezt a programot, ha lesz, akinek tetszeni fog a kiválasztott történet és ez majd további olvasásra ösztönzi – árulta el az iskolai könyvtár vezetője. Erre komoly esély mutatkozott, a tanulók érdeklődve forgatták a meglepetés műveket és próbálták kiválasztani a nekik leginkább tetszőt. 

navigate_before
navigate_next

Némi szerelmi szállal fűszerezett, középkori angliai történetet választott Pólya Szabolcs a pár mondatos ismertető alapján. – Van sejtésem arról, melyik mű lehet, kíváncsi vagyok, helyesen gondoltam-e a Rómeó és Júliára. Az utóbbi időben nagyon megszerettem az olvasást, főként a történelmi cselekményeket. Ezt a mai programot pedig egy jó kezdeményezésnek tartom – osztotta meg véleményét a kilencedikes diák. Ezt erősítette meg Kádár Anett is, aki a szerelmes kvízt töltötte ki. A feladványt azok oldották meg, akik szerettek volna a nap tematikájában részt venni, de nem akartak kötetet kölcsönözni. – Nagyon könnyűek voltak a kérdések, amelyek filmes és irodalmi oldalról járták körül a témát. Szerintem mindre helyesen válaszoltam – tippelt az iskola tanulója.

A Valentin napi akció pozitív fogadtatásra talált a fiatalok között, ezért bizonyos, hogy sok másik kreatív ötlet is követi majd. Joóné Tímea azt tervezi, havonta szervez majd olyan eseményeket, amelyek a könyvek birodalmába csalogatják a fiatalokat.

navigate_before
navigate_next