Hírek Kék hírek Ország-világ Térség

Két év hat hónapot kapott a mezőtúri pénzmosó

A Szegedi Ítélőtábla tegnapi jogerős ítéletével enyhítette a mezőtúri P. R. elleni, pénzmosás miatt hozott első fokú ítéletet. A vádlott egy, az eljárás során ismeretlenül maradt személy csalással szerzett pénzét vette ki az általa nyitott devizaszámláról, alkalmaként 10-20 ezer forint tiszteletdíjért. Most börtönbe mehet.

P. R. 2014 decemberében Mezőtúron ismeretlen személlyel hosszabb távra szóló megállapodást kötött arról, hogy büntetendő cselekményből származó pénzösszegek elrejtése érdekében gazdasági társaságot alapít. Vállalta, hogy a társaság nevére bankszámlát nyit, az arra érkező összegeket rendszeresen készpénzben felveszi, és ezt a pénzt megbízója részére alkalmanként, díjazás ellenében, átadja.

A vádlott a megállapodásnak megfelelően a társaságot meg is alapította, számlát nyitott, és annak számát megadta az ismeretlen megbízója részére.

Az ismeretlen tettes álnéven internetes honlapon megjelentetett hirdetésekkel német állampolgároknak azt ígérte, hogy az Egyesült Államokból részükre az általuk rendelt személyautókat leszállítja. Bár ezek ellenértékét a vádlott által megnyitott devizaszámlára a vevők átutalták, az ismeretlen személy vállalását nem teljesítette, az autókat nem szállította le.

A vádlott 2014. december 30-a és 2015. január 14-e között öt alkalommal összesen 44 ezer 500 euró (akkori értéken: 14 millió 83 ezer forintnyi értékben) érkezett a vádlott számlájára, amit az ismeretlen személynek át is adott. Ezért alkalmanként 10-20 ezer forintot kapott. A vádlott az eljárás során bűnösségét nem ismerte el.

A Szolnoki Törvényszék 2019. április 24-én folytatólagosan elkövetett pénzmosás bűntettében mondta ki bűnösnek P. R. vádlottat, és ezért őt 3 év 5 hónap börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője felmentés, illetve a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést. A Szegedi Ítélőtábla több ponton is megváltoztatta az elsőfokú ítéletet.

A vádlott szabadságvesztésének tartamát 3 év 5 hónapról 2 év 6 hónap börtönre, a közügyektől eltiltás tartamát 4 évről 3 évre enyhítette. A vádlottal szemben 50 ezer forintra vagyonelkobzást rendelt el az ítélőtábla.

A jogerős ítélet indoklásában elhangzott: tekintettel az ügy összes körülményére, egyebek mellett arra, hogy a vádlott hosszú ideje áll büntető eljárás hatálya alatt, a Szegedi Ítélőtábla úgy ítélte meg, hogy a büntetési célok eléréséhez elegendő a 2 év 6 hónap időtartamú börtönbüntetés. Az 50 ezer forint vagyonelkobzás pedig azért indokolt, mert a vádlott legalább ennyi pénzzel gazdagodott a bűncselekmény elkövetésével.