Makó Színes

Egy kis darabot bárki megőrizhet a templomból

Tervek szerint halad a makói Szent István király Plébániatemplom padfelújító projektje Makón. Összegyűjtöttük számokban, amit eddig tudni lehet a történelmi jelentőségű beruházásról. A templom korábbi járólapjainak darabjai emlékként el is vihetők.  

2020. február 5-én kezdődtek el a tényleges munkálatok a Makó- belvárosi templomban. Mint arról korábban is beszámoltunk, az egyházközség már hosszú évek óta tervezte a rendkívül rossz állapotban lévő, néhol már balesetveszélyes templomi padok lecserélését. Anyagi források hiányában korábban erre nem kerülhetett sor, de tavaly novemberben az újonnan választott képviselőtestület a teljes felújítás mellett döntött, amelynek helyességét a szakértői vélemények is megerősítették. A műemlék épület második generációs bútorzattal rendelkezett; életkoruk nagyjából 120 évesre tehetőek. A bontás során kiderült, hogy a padok fakerete a templommal egyidősek, tehát közel 250 esztendősek. A felszedett térdeplők egyikén pedig egy 1977-ből származó, időjárás-jelentést is tartalmazó feliratot találtak, amelyet a renoválást végző asztalos jegyzett le.

navigate_before
navigate_next

A kőműves munkákat végző vállalkozótól megtudtuk, a feladataik befejezését kéthónapnyi időtartammal tervezik. Eddig az ötfős csapat a padok és a padló bontását végezte el, eltávolította a téglasort. Most a malteros ágyazó réteget, majd pedig a földet hordják ki. – Az eredeti szinttől 23-24 centit kell kivennünk, arra kerül majd 3-4 cm homok, amit tömörítünk, ezt követi 5 cm-nyi szerelőbeton, a bitumenes szigetelőréteg, az öt centis hőszigetelés, a hét cm térhálóval vasalt aljzatbeton, majd a terméskő burkolat – tájékoztatott Takács József. A szakember úgy számol, a 300 nm-nyi területről összesen 100 köbméternyi törmelék keletkezik, amit talicskával hordanak ki a konténerekhez. A csapat egyik tagjának számlálója alapján, kb. 27000 lépést tesz meg naponta munkaidőben.  Érdeklődőkben sincs hiány, egy-egy nap 8-10 ember néz be és követi figyelemmel a felújítást.

navigate_before
navigate_next

A padok cseréje várhatóan 24 millió forint lesz, amely összegnek több mint a fele már a megbízó rendelkezésére áll; a hiányzó részhez a közösség összefogását kérte az egyházközség. Mint megtudtuk, 80 magánszemély eddig közel ötmillió forintot ajánlott fel a nemes célra. A plébánia minden kreatív lehetőséget megragad az ügy sikere érdekében; vasárnaptól a felszedett mészkő járólapok kisebb-nagyobb részeihez is hozzá lehet jutni. – Mintegy hatszáz darabot ajánlunk fel erre a célra, amelyeken a plébánia logója és egy szentírási idézet is található. Emlékként ezt bárki adomány fejében hazaviheti az otthonába. A bevétellel pedig a felújítást is támogatja – hívta fel a figyelmet Pálfai Zoltán atya.