Kiemelt hírek Makó

Így állnak most a Honvéd-projekt fejlesztései

Két pályázat keretében közel 1 milliárd forintot fordít Makó a Honvéd városrész fejlesztésére, áttekintettük hogyan áll most a projekt, amely jelentős pozitív változásokat hoz az itt élők számára.

A Makó Honvéd városrészének megújítása elnevezésű pályázatra az önkormányzat mintegy 219 millió forint támogatást nyert a város, amelyhez önerőt nem kellett biztosítani. Ez az úgynevezett „soft” része a városrész fejlesztésének, célja többek között a fennálló szegregált helyzet felszámolása, a városrész integrációja.

A város ezt két konzorciumi partnerrel közösen valósítja meg, melyek a Makói Egyesített Népjóléti Intézmény (Makói ENI) és a Szeged-Csanádi Egyházmegye. Ennek keretében 150 fő Honvéd városrészben élő, makói lakos bevonásával 8 különböző program indult el.

Ilyen volt például a tehetséggondozó, a Kaláka, vagy éppen a Kavarda, de tanuló műhely is indult. 11 fő szociális munkás, összesen 167 honvédi lakost látogat heti rendszerességgel, amely során fejlesztési terveket készítenek, és segítik a családok mindennapjait. Tehetséggondozó pedagógusok emellett összesen 25 gyermeket tanítanak, szintén heti rendszerességgel.

A másik, szintén a városrészt érintő program a Honvéd városrészi központ építése nevet kapta, ezen belül mintegy 730 millió forint értékben olyan infrastrukturális fejlesztések valósulnak meg, mint például a városrész több utcájának szilárd burkolattal való ellátása, csapadékvíz elvezetése.

Ez a pályázat tartalmazza önkormányzati bérlakások felújítását is: Berzsenyi és a Dembinszky utcán 3-3, a Paizs utcán 5, a Szigeti, Türr, és Wlassich utcákon pedig 1-1 lakás újított fel a városvezetés. Ezzel összesen 14 lakás fejlesztése fejeződött be, amelyek 2018 decemberére átadásra is kerültek.

 

 

Egy fennmaradó szolgálati bérlakásra vonatkozó közbeszerzés 2020 tavaszán kerül majd kiírásra, csakúgy mint a közösségi házra, játszóterekre és sportpályákra, valamint a zöldfelületek megvalósítására vonatkozó közbeszerzés.

A városrész vonalas infrastruktúrájának fejlesztését is érintette ez a pályázat, amelyben erre a célra mintegy 221 millió forint volt betervezve a rossz állapotú utak felújítására, szilárd burkolattal ellátására, illetve a megfelelő csapadékelvezetésének kialakítására az Alma, Táncsics, Bem József, Szigeti, Bánffy, Fuvola, Lendvai, Aulich Lajos, Balassa, Vasvári Pál, Pozsonyi, Türr, Szende, és Sarkantyú utcákban.

Ehhez a beruházáshoz viszont végül önerőt is tett hozzá az önkormányzat, és a kivitelezés során több probléma is felmerült, például az ivóvízvezetékek rossz állapota, így ezek is kicserélésre kerültek mintegy 2500 méteren. A tavaly nyári, özönvízszerű esőzések után pedig további mintegy 16 millió forintot fordítottak az útalapok megőrzésére.