Hírek Térség Top

Szociális bérlakásokat építene Földeák

Elkészült, s a helyi képviselő-testület továbbtárgyalásra javasolta a falu 2024-ig szóló gazdasági programját. Benne – többek közt – új művelődési ház építésével, az iskola, az óvoda és az idősek otthona fejlesztésével, s szociális bérlakások építésével…

Nem kis fába szeretné vágni a fejszéjét a földeáki önkormányzat a 2019-2024-es ciklusra kidolgozott gazdaságfejlesztési programjával, mely első olvasata a legutóbbi ülésén került a helyi képviselő-testület, s a képviselők azt továbbtárgyalásra alkalmasnak találták.

A Hajnal Gábor polgármester által, a testület tagjaival, a civil szervezetek vezetőivel és az intézményvezetőkkel való megbeszélések alapján összeállít programban szép számmal találhatók olyan fejlesztések, melyek évtizedes elmaradásokat hoznának be.

A fejlesztéseknél alapoznának az európai uniós, illetve állami, azaz a II. Nemzeti Fejlesztési Terv által majdan meghirdetendő pályázatokra. A község célja a település folyamatos fejlesztése annak érdekében, hogy a megfelelő színvonalú alapellátást és az igényelt szolgáltatásokat biztosító intézményhálózat okán élhető legyen, maradjon a település.

Ennek érdekében jelentősen fejlesztenék az önkormányzati intézményeket. A Návay Lajos Általános Iskola esetében ez a Gagarin utcai napközis épület homlokzatfelújítását, két tanteremmel való bővítését, a Szent László utcai épület tetőszerkezete felújítását a nyílászárók cseréjét, illetve a Gagarin utca 3. szám alatti gyakorlati műhely felújítását, esetleg tájházzá való átalakítását jelentené. Tovább fejlesztenék a Gyermekmosoly óvodát, mégpedig a napköziotthonos konyha teljes körül felújításával, mely tervei már az önkormányzat rendelkezésére állnak.

Az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézménynél az idősek otthonánál építenének udvari tároló helyiséget,, bölcsődei udvari játékokat vásárolnának és laminált padlóra cserélnék a bölcsődei parkettát. Mindkét helyen alternatív energiahordozók bevonásával korszerűsítenék a fűtést.

A fejlesztési tervben nem a meglévő művelődési ház felújítása, hanem lehetőség szerint egy új, korszerű intézmény építése szerepel. Ha ez nem megy, akkor a színpad feletti tetőszigetelést, a fűtéskorszerűsítést, illetve a nyílászárók cseréjét mindenképpen elvégeznék, együtt az épület hőszigetelésével, a „Jurta” épületének teljes körű felújításával és a fűtése megteremtésével.

Nem maradna ki a felújításból a községháza sem, itt is kicserélnék az összes nyílászárót, átállnának alternatív energiahordozót használó fűtésre, s az épület homlokzatát visszaállítanák az 1900-as évek mintájára. Erre a község már nyert egy 30 millió forintos támogatást, egy belügyminisztérium pályázaton.

De kívülről felújítanák, a Gagarin utcai szolgálati lakásokat, beleérte ebbe a hőszigetelést, a nyílászárók cseréjét, a Makói utca 38. szám alatti önkormányzati ingatlant, a Vásárhelyi utcai orvosi rendelőt, várót és szolgálati lakást, valamint a rendőrségi szolgálati lakást is. Illetve a Gagarin utcai önkormányzati telken szociális bérlakásokat építenének.

A tervezett fejlesztések közé tartozik – többek közt – a járdák felújítása, a külterületi utak karbantartása, kerékpárút építése Óföldeák, Makó és Vásárhely felé, a Makói utca, Makói sor, Vásárhelyi utca, Zárda utca felújítása, melyek nem az önkormányzat, hanem a Magyar Közút kezelésében állnak. De felújítanák a Szent László téri (kínai és 100-as bolt) épület tetőszerkezetét, a sportpálya öltözőjét, illetve a Bacsó Béla utcát a lakott külterülettel összekötő hidat is.