Kiemelt hírek Makó Térség

Menyire van képben a hét legfontosabb történéseivel a térségben?

A Makó Híradón minden héten több mint száz hírről tájékoztatjuk az olvasóinkat, mostantól vasárnaponként abban is segítünk, hogy ne maradjon le a legfontosabb és legérdekesebb témákról.

Hétfőn rendkívüli testületi ülést tartott a makói képviselőtestület, amelyen az önkormányzat tulajdonában lévő cégek átvilágításával megbízott Ember Alex tanulmányának második része is napirendre került. Az ügyvéd ebben azt javasolja a városvezetésnek, hogy a jelenleg öt különálló céget egybe szervezzék át. Ezzel a megoldással sokat tudna spórolni a város, amire most, hogy jelentős iparűzési adó kiesés várható egyre fontosabb kérdés lesz Makón.

Ember Alexet az elkészült tanulmányáról meg is kérdeztük nem sokkal később, az ügyvéd pedig kiemelte portálunknak javaslata közel sem arról szól, hogy innentől tömeges elbocsátásokra kellene számítani az önkormányzati cégeknél.

 

 

Az ülés után Mágori András képviselőt és frakcióvezetőt a Rákosi úti körforgalom megépítésének lehetőségeiről kérdeztük, a nem önkormányzati kezelésben lévő kereszteződésében ugyanis az utóbbi években rendre komoly balesetek történnek annak ellenére, hogy most is számos figyelmeztető jelzés van ott.

Kedden a hosszú és ismételten értelmetlen vitákkal teli testületi ülés után váratlanul benyújtotta lemondását Kiszombor polgármestere. Szegvári Ernőné 2002 óta vezeti a települést, összesen 30 éve dolgozik a hivatalban, az ülésen döntését nem indokolta, mi azonban megpróbáltunk utánajárni mi lehet az oka annak, hogy egy kiemelkedően jól fejlődő település első embere úgy érzi, nem tudja folytatni a munkát. Eláruljuk: ebben nagy szerepe van a legutóbbi önkormányzati választáson a testületbe kerülő Hárman a változásért csoportnak, és hát nem pozitív értelemben…

Nem sokkal később azt is kiderült, hogy a jegyző is távozik, aki szintén hosszú évek óta dolgozott a településen. Kárpáti Tibor úgy véli, a radikális változások valószínűleg nem jó irányba indultak el, amelyben tovább nem akar részt venni.

 

 

Mindeközben arra is szakítottunk időt, hogy megkérdezzük Mucsi Tamás álláspontját DK-s politikustársa, Niedermüller Péter kirekesztő kijelentéséről, ha már nem csak a kormánypártok, hanem a legtöbb ellenzéki is elítélte. Ebben nincs meglepetés, a helyi megmondóember teljes mellszélességgel kiáll a Gyurcsány-párti alelnök mellett.

Az ellenzéki szivárványkoalíció cicaharc-hullámai időnként elérnek a térségünkbe is, mivel rendszeresen figyeljük a politikusok közösségi oldalait, az sem kerülte el a figyelmünket a héten, hogy a Jobbik megyei elnöke a Niedermüller-botrány kommunikációja kapcsán lényegében szektának nevezte a Gyurcsány-pártot.

A mostani önkormányzati ciklusnak is nagy reményekkel vág neki Földeák, amelynek testületi ülésén most Lázár János is részt vett. Új művelődési házat, szociális bérlakásokat is építenének, illetve felújítanák az önkormányzati intézményeket és a község főútját is. A térség országgyűlési képviselő arra is felhívta a település vezetésének figyelmét, hogy törekedjenek majd arra, hogy minél több fenntartható fejlesztést vigyenek véghez.

 

 

2020 a térségnek és az országnak is kiemelten fontos év lesz, hiszen egyrészről idén van Trianon 100 éves évfordulója, és hamarosan Csongrádról Csongrád-Csanádra változik a megye. Ezekkel számos anyagban foglalkozunk még a későbbiekben, most érdemes tudni, hogy Gémes László, a megyei közgyűlés elnöke is ellátogatott Makóra a héten. Farkas Éva Erzsébettel több kérdésben is egyeztettek, ugyanis a Nemzeti Összetartozás Napjának ünnepi közgyűlését idén Makón tartja a megyei önkormányzat.

Amely egyébként pályázati forrásokkal több makói fejlesztést is támogat és támogatott, ezekről Farkas Éva Erzsébet, Gémes László és Mágori András megyei önkormányzati képviselő külön is tájékoztatott, mi pedig egy többrészes cikksorozatban számolunk be róla. Itt például a piac és a Csipkesor felújítását részleteztük, itt pedig a Honvéd programot, ám az Ipari park, és a kerékpárút beruházás kapcsán is összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

 

 

Fontos is erről beszélnünk, főleg miután úgy látszik a Makói Csípős mostanra teljesen „elveszítette makói jellegét”, pozitív dolgokról mondjuk a város kapcsán eddig sem szerettek beszámolni, de jó ideje már a hódmezővásárhelyi propaganda harsogása köti le minden idejüket.

Jelentős problémák egyébként nem csak Kiszomboron kerültek napvilágra a héten, Csanádpalotán egyenesen úgy tűnik, mintha csak Mekk Eleket fogadták volna fel, hogy szakértse meg az adóügyeket. Az új polgármester a kampányában még 21. századi hivatalt ígért, ám egyre több itt élőnek tűnik fel, hogy Debreczeni István vezetésével nem az Örömódát, hanem a hattyúdalt játsszák. Kiszombor mellett valószínűleg ez a település lesz a legnagyobb vesztese az önkormányzati választásnak…

 

 

Ezen a héten ellátogattunk a JAG gombavatójára, és a Návay szalagavatójára is előbbin részt vett Lázár János is, a mi sok-sok képes beszámolóink pedig arról tanúskodnak, hogy a diákok idén is kitettek magukért.

Az 5. választókörzetben tapasztalt kérésekről és feladatokról megkérdeztük Botlik Anitát is, a testületbe a legutóbbi választáson bejutó képviselő arról számolt be nekünk, hogy az utóbbi időben is számos problémát sikerült megoldani.