Hírek Makó

Csongrád-Csanád nevet veszi fel a megye Trianon századik évfordulóján

2020. június negyedikétől a Csongrád-Csanád nevet veszi fel Csongrád megye, Trianon századik évfordulóján, amely 2010-től a Nemzeti Összetartozás Napja. Makón is számos programmal készülnek az évfordulón, többek között egy emlékhely is felavatásra kerül.

Mint beszámoltunk róla, 2020. június 4-től Csongrád-Csanád megye nevet veszi fel Csongrád megye. Az erről szóló határozat módosítását Lázár János egyéni képviselői indítványára ellenszavazat nélkül fogadta el a parlament. A 2017. október harmadikán született megyenév változtatási határozat kapcsán Lázár János úgy fogalmazott akkor: szimbolikus üzenete van annak, hogy Csongrád megye felveszi a Csanád nevet is. Az átnevezés nem vesz el senkitől semmit, viszont egy ezeréves közösségnek adja vissza a tiszteletet és megbecsülést, amelyet az ott élők megérdemelnek.

2019 novemberében pedig a makói önkormányzat a képviselő-testületi ülésén a 2020-as évet Trianoni Emlékévnek nyilvánította, és az ezzel kapcsolatos programok koordinálására egy szakmai alapokon nyugvó bizottságot hozott létre. Farkas Éva Erzsébet polgármester közösségi oldalán akkor azt írta: „a Trianoni Emlékbizottság tagjai meg is kezdték az egyeztetést a centenárium méltó megemlékezése érdekében. Hiszem és vallom, hogy a Csanád vármegyei iratanyag hazaköltöztetése történelmi pillanat volt városunk életében, mely 1717-től őrzi helyi identitásunk múltjának, hagyományainak fontosabb mérföldköveit.”

Nemrégiben pedig a június negyedikei Nemzeti Összetartozás Napjáról is egyeztetett Makón Gémes László, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke és Farkas Éva Erzsébet polgármester. A fontos eseményen számos programmal készülnek, illetve egy emlékhelyet is felavatnak, de a megyei közgyűlés is itt tartja majd ünnepi ülését.

– Azt gondolom, hogy Magyarország életében is egyedülálló, hogy visszatérünk a történelmi hagyományokhoz, és mondjuk Csongrád megye név mellé Csanád megye neve is felkerül. Hiszen ez az integrált megye, ami most van, azért Csanád megye jelentős részét is tartalmazza, és szerintem nagyon fontos az a mi identitásunkban, hogy ezt mutassuk meg mindenkinek, és tanítsuk meg a gyermekeinket a történelmünkre, a hagyományainkra, a kultúránkra, és ebben viszont az idős embereknek a tapasztalatát és munkáját szoktuk általában kérni, hiszen ők azok, akik sok mindent tudnak és tiszteljük őket és sokat tanulunk tőlük – emelte ki az egyeztetésen a megyei közgyűlés elnöke.

 

Borítókép: a június negyedikén felavatásra kerülő makói emlékhely vázlatrajza