Vádat emelt a Csongrád Megyei Főügyészség öt szerb és egy szerb-magyar állampolgárságú férfi ellen, akik 2015 – 2017 során együttesen több, mint 120 millió forint tisztára mosásában vettek részt.

A vádirat szerint a vádlottak 2015 és 2017 között Szerbiából Magyarországra utaztak, és összesen hét különböző pénzintézet szegedi, illetve hódmezővásárhelyi fiókjaiban nyitottak saját nevükre bankszámlákat. A számlanyitásokkal kapcsolatos ügyintézésben több esetben egy Csongrád megyei illetőségű vádlott-társuk nyújtott segítséget, aki kellő helyismerettel rendelkezett.

A bankszámlákra két módszerrel elkövetett bűncselekmények nyomán érkeztek pénzátutalások. Ismeretlen elkövetők kameruni, dubaji, tajvani, egyesült államokbeli és egyéb, külföldi illetőségű cégek e-mail levelezését feltörték, és csalárd módon azt hitették el velük, hogy üzleti partnerüknek a bankszámlaszáma megváltozott. A megtévesztett cégek képviselői ezért a hamis e-mailben megadott – a valóságban a vádlottak nevére Magyarországon vezetett – számlákra teljesítettek átutalásokat.

Az eljárás során azonosíthatatlan elkövetők különböző webshopokban valótlan tartalmú hirdetéseket jelentettek meg, melyekben grill-berendezést és kávégépeket kínáltak eladásra. A hirdetésekben megjelölt – a valóságban a vádlottak nevén vezetett – bankszámlákra az árucikkeket megrendelő német és osztrák magánszemélyek esetenként 200 és 1200 euró közötti összegeket utaltak át, azonban a vásárolt termékeket végül sosem kapták meg.

A bűnös eredetű pénzösszegek egy részét a vádlottak készpénzben felvették, a legtöbb esetben azonban azokat különböző, kriptovaluta-kereskedő külföldi cégek bankszámláira utalták tovább.

Az ügy nemzetközi vonatkozású körülményeinek tisztázása vagyon-visszaszerzési eljárás keretében, valamint az Európai Uniós ügyészi szerv, az EUROJUST közreműködésével továbbított európai nyomozási határozatok útján történt.

A vádlottak bűnösségének kérdésében a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest