Egészen szürreális történet kezd kibontakozni újra a Debreczeni István és szakértői csapata vezette 21. századi hivatalban. Most éppen a január 1-étől bevezetett új adók bevallásának ügyintézését sikerült úgy MEKKszakérteni, hogy abból még komoly problémái is lehetnek a lakosságnak.

Mint korábban beszámoltunk róla, tavaly november végén egy lakossági fórumon számolt be az új polgármester és szakértői csapata arról, hogy karácsonyi ajándékként Debreczeni-csomaggal lepik meg a helyieket, ami hát sajnos csokimikulás helyett olyan, január 1-étől bevezetendő új adónemeket tartalmaz, mint a telekadó, meg a magánszemélyek kommunális adója.

Ekkor még földadóról és mezei őrszolgálatról lapítás volt, ám néhány nappal később, lényegében előzetes lakossági tájékoztatás nélkül ezekről is döntött a képviselő testület. Ebből aztán megint felháborodás lett a településen, így még a tavalyi évben gyorsan tartottak egy közmeghallgatást, amelyen a gazdák információink szerint jelezték a mindenhez IS értő polgármesternek, hogy a mezőőrszolgálatnak amúgy alulról jövő kezdeményezésnek kellett volna lennie, de ők egyébként erre meg nem tartanak igényt.

Úgy tudjuk ígéretet is kaptak ekkor arra, hogy az erről szóló rendeletet, átgondolják, hatályon kívül helyezik, ezzel a konfliktus egy időre megoldódott. A probléma azonban az, hogy a mezőőrzésről szóló rendelet a Szervezeti és Működési Szabályzat módosítása során nem került hatályon kívül helyezésre, amelyben bizony az szerepel, hogy minden érintettnek a mai napig, vagyis január 31-ig bevallást kellett volna benyújtania.

Ehhez képest tegnap, azaz január 30-án, egy nappal a szakértői csapat által készített rendeletben írt határidő előtt sikerült a bevallási formanyomtatványokat közzé tenni a felhívással együtt az önkormányzat honlapján és facebook oldalán. A rendelet ugyanis ezt nem tartalmazta mellékletként. A közzétett felhívás ráadásul azt a rendelettel ellentétes információt tartalmazza, hogy a bevallás határideje március 16. Na, most akkor melyik? Mihez alkalmazkodjon a törvényt tisztelni próbáló állampolgár?

 

 

 

A bevezetett adókról szóló rendeletekben hivatkozott, a helyi adókról szóló 1990. évi C törvény 51. §-a kimondja, hogy ha az önkormányzat az adót bevezeti, az adóalany köteles a bevezetett adó megállapításához szükséges valamennyi – az önkormányzat felhívásában megjelölt – adatot szolgáltatni az adott év január 1-jei állapotának megfelelően.

Erről azonban információink szerint nyomtatott formában például semmilyen tájékoztatást nem kaptak a lakosok, így felmerül a kérdés: az, aki nem internetezik, hogyan szerez erről tudomást? Segítünk: hát.. sehogy. Vagy maximum szájhagyomány útján, mint egy kiválóan működő, 21 századi hivatalban, amelyre Debreczeni István ugye ígéretet tett a kampányban.

A közzétett felhívásban ráadásul a bevallások benyújtási határidejeként 2020. március 16. napja került megjelölésre, miközben az adóbefizetéseket évente két alkalommal március 15. és szeptember 15. napjáig kell teljesíteni.

Ahhoz, hogy az állampolgárok az adókötelezettségüket határidőre teljesíthessék először be kell érkezniük a bevallási nyomtatványoknak, azt az ügyintéző(k)nek fel kell dolgoznia. Ez alatt több ezer ügyirat iktatása, a határozat elkészítését, és postázása kell érteni.

Ami egyébként praktikusan azt jelenti, hogy az önkormányzat felhívásában foglalt határidő betartásával az adókötelezettség határidőre történő teljesítése lényegében lehetetlen. Az illetékeseknek köszönjük a szakértő közreműködést.

De a jó hír az – és egyben a legfontosabb -, hogy a lakosság fordulhat a hivatalhoz bizalommal!