Ebben az időszakban sokan küzdenek náthával és sajnos van, aki influenzás tünetekre is panaszkodik. – írja az Országos Mentőszolgálat a közösségi oldalán. A posztban összefoglalták azt is mi alapján kell gyanakodni a szintén most terjedő koronavírusra.

Fontos tudni, hogy a koronavírus (2019-nCoV) fertőzés gyanúját jelenleg csak akkor kell felvetni, ha a láz és a köhögés mellett az alábbi körülmények is fennállnak:

– A beteg a tünetek kezdetét megelőző 14 napban Kínában (Hubei tartományban, Wuhan és környéke) járt, vagy a beteg egy egészségügyi dolgozó, aki súlyos légúti tüneteket mutató betegek kezelésében vesz részt, vagy egy szokatlan légúti tüneteket mutató betegnél a kezelés ellenére hirtelen állapotromlás jelentkezik.

– Ugyancsak felveti a koronavírus fertőzés gyanúját, ha az illető a légúti tünetek kezdete előtti 14 napban koronavírus fertőzött beteggel került közeli, tartós (15 percnél hosszabb) kontaktusba, vagy járt a kínai (Hubei) Wuhan élőállat piacon, vagy olyan egészségügyi intézményben tartózkodott, ahonnan igazolt koronavírus fertőzött beteget jelentettek.

Ezekben az esetekben a beteg infektológiai vizsgálata indokolt. Egyéb esetekben (nátha, megfázás) a hagyományos kezelési, ellátási módszerek és betegutak a legmegfelelőbbek. Felhívják a figyelmet arra is, hogy hasonlóan más felsőlégúti fertőzésekhez, a koronavírus-fertőzés ellen is legjobban

gyakori kézmosással, immunrendszerünk erősítésével, és az összezártságból, szoros kontaktusokból származó cseppfertőzés esélyének csökkentésével védekezhetünk.

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest