A Szegedi Járási Ügyészség ma gyorsított eljárás keretében bíróság elé állítja azt az öt férfit, akik kedd reggelre virradóra próbáltak meg átjutni a lezárt röszkei közúti határátkelőhelyen.

A járási ügyészség vádfeljegyzése szerint 2020. január 28-án, 5 óra 30 perc körül, a Röszke-Horgos határátkelőhelyen a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben, a határátkelő lezárt kapuja melletti forgalomelterelő betonkorlát mintegy 1,9 méter magas kerítésénél, legalább 50 fős tömeg gyülekezett annak érdekében, hogy Szerbia területéről Magyarország területére lépjen. A tömeg elején lévő személyek a kerítésre felmásztak, azt rángatni kezdték, majd lenyomták, különböző szövegeket kiabálva, skandálva, majd a határkerítés magyar oldalán álló őröknek a „F*ck you magyarski” kifejezést ordibálták. A tömeg egyes tagjai a határzár részét képező kerítést a forgalomelterelő korlátra felállva letaposták, majd a folyamatosan skandáló tömeg a letaposott kerítésen keresztül Magyarország területére lépett és futva az ország belseje felé indult.

A határzár magyar oldalán szolgálatot teljesítő fegyveres biztonsági őrök ezt látva „Stop” kiáltásokkal próbálták a feléjük tartó tömeget feltartóztatni, majd testi épségüket féltve hátrálni kényszerültek, illetőleg az irányítási központtól segítséget kértek. A tömeg a felszólítások ellenére folyamatosan skandálva tovább haladt az ország belseje felé, amikor is a biztonsági őrök egyike a szolgálati fegyverével figyelmeztető lövést adott le a felé továbbhaladó, zavargó tömeg megállítása érdekében. A lövés leadása után a tömeg tovább haladt a biztonsági őrök irányába, az őrök egyikét már mintegy 5-6 méterre megközelítették, és mivel továbbra is fenyegető jelleggel kiabáltak, ezért újabb két figyelmeztető lövést adtak el. A többszöri lövés hatására, illetőleg az időközben helyszínre érkező rendőrök létszámfölényét látva a tömeg visszafordult és Szerbiába futott.

A cselekménnyel összefüggésben a Magyarország területére jogosulatlanul belépők közül négy főt állítanak elő, akik közül ketten magukat szír, míg ketten palesztin állampolgárnak vallották.Előállításra került továbbá egy magát algériai állampolgárnak valló férfi is, aki a cselekményekkel egy időben a szerb-magyar államhatáron felállított határzárként szolgáló kerítést, Röszke térségében, a tömegtől függetlenül, négy, az eljárás során ismeretlenül maradt társával, átlépte úgy, hogy a kerítésre egy pallót helyeztek, majd azon átmászva jogosulatlanul Magyarország területére beléptek.

A két szír, illetőleg két palesztin állampolgárságú férfit az ügyészség tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésének bűntette miatt, míg a tőlük függetlenül jogosulatlanul Magyarország területére jutó algériai férfit határzár tiltott átlépésének bűntette miatt állítja a mai napon bíróság elé.

A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója a bíróság elé állítás keretében tartott tárgyaláson dönt a vádlottak bűnösségéről.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest