A június negyedikei Nemzeti Összetartozás Napjáról is egyeztetett Makón Gémes László, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke és Farkas Éva Erzsébet polgármester. A jeles eseményen számos programmal készülnek, illetve egy emlékhelyet is felavatnak majd.

Mint Gémes László kiemelte: egy nagyon fontos helyen vagyunk Makón, ezért is fontos számukra a megyenév változtatás kapcsán, hogy Csanád megyéről is megemlékezzenek, hiszen a történelmi hagyományok ápolása is fontos dolog, „mutassuk meg azt a fiataloknak, hogy milyen az igazi magyar történelem!” – emelte ki a közgyűlés elnöke. Mint rámutatott: a megyei önkormányzat is arra fogja magát sarkalni az idei évben, hogy a megye identitását egy kicsit növelje. Elárulta továbbá, olyan programokat terveznek megyei szinten, ahol a történelmi hagyományokat egy kicsit felelevenítik, véleménye szerint pedig a rendhagyó, ünnepi közgyűlés a legjobb helyen lesz Makón június negyedikén, Csanád vármegye központjában, ahová számos vendéget szeretnének meghívni.

– Azt gondolom, hogy Magyarország életében is egyedülálló, hogy visszatérünk a történelmi hagyományokhoz, és mondjuk Csongrád megye név mellé Csanád megye neve is felkerül. Hiszen ez az integrált megye, ami most van, azért Csanád megye jelentős részét is tartalmazza, és szerintem nagyon fontos az a mi identitásunkban, hogy ezt mutassuk meg mindenkinek, és tanítsuk meg a gyermekeinket a történelmünkre, a hagyományainkra, a kultúránkra, és ebben viszont az idős embereknek a tapasztalatát és munkáját szoktuk általában kérni, hiszen ők azok, akik sok mindent tudnak és tiszteljük őket és sokat tanulunk tőlük – hangsúlyozta.

Farkas Éva Erzsébet kiemelte, nagy megtiszteltetés Makó számára, hogy 2020. június negyedikén, amikor is a Csongrád-Csanád névhasználat hatályba lép, ezen a napon a megyei közgyűlés ünnepi közgyűlése Makón fog megvalósulni, nagyon sok köztiszteletben álló személy jelenlétével, illetve – mint elmondta – szeretnék azoknak a településeknek a képviselőit is meghívni, akik az egykori Csanád vármegyéhez tartoztak, illetve olyan neves közméltóságokat, akik szorgalmazták a Csongrád-Csanád névhasználatnak a hatályba lépését. A polgármester továbbá köszönetét fejezte ki Lázár János országgyűlési képviselőnek a közbenjárást, hiszen 2017. júniusában a Csongrád Megyei Közgyűlés jóváhagyta és támogatta a névhasználatot, majd október harmadikán az Országgyűlés ellenszavazat nélkül elfogadta Lázár János indítványára.

Mint a polgármester kiemelte, nagyon sok minden fog történni június negyedikén, hiszen az ünnepi testületi ülés, közgyűlés mellett egy emlékhelyet is átadnak majd, amelynek a vázlatrajzai már megtekinthetők. Ezen a napon megyei szintű bemutatkozási lehetőséget is szeretnének adni a településeknek, amelyről egyeztettek Gémes Lászlóval, továbbá számos kulturális és helytörténeti program, kiállítás is megvalósul majd, ami az egykori csanádi méltóságot mutatja be.

– Abban bízunk, hogy ennek a várostörténelmi méltóságnak a visszaadásával Makó városa ismét az országos vérkeringésbe, köztudatba kerülhet majd be. Úgy gondolom, hogy ez az egyik legfőbb üzenete ennek a névhasználatnak – hangsúlyozta Farkas Éva Erzsébet. Mint rámutatott, Makó városa valamikor Nagy-Magyarország 12. leggazdagabb városa volt, a névhasználat visszaadásával pedig valamilyen szinten ezt a méltóságát fogják visszaadni Makónak.

Az egyeztetést követően Halmágyi Pállal megtekintették a városháza dísztermét, ahol többek között az első közgyűlésről és a díszteremben található festményekről és azok restaurálásáról is mesélt a nyugalmazott múzeumigazgató.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest