Rendkívüli ülésen tárgyalta a képviselő testület azt a tanulmányt, amely az önkormányzati cégek egybe integrálására tesz javaslatot. Ebben az is áll, hogy a lépéssel legalább 100 millió forintot tud megspórolni az önkormányzat, amely valószínűleg így próbálja kiküszöbölni az iparűzési adó kiesést.

Mint korábban beszámoltunk róla, jelentős összeggel – mintegy 200 millió forinttal – kevesebb iparűzési adót fizet be idén a Continental, ami egy Makó méretű város számára hatalmas összeg, arról nem is beszélve, hogy a város éppen nagyon komoly fejlesztések előtt áll.

Ez a kiesés igen nehéz helyzet elé állítja az önkormányzatot, amely lényegében három területen tudna spórolni:

– vagy visszavesz a küszöbön álló fejlesztésekből

– vagy támogatásokat csökkent/adót emel

– vagy saját magán, a működésén keresztül, átszervezésekkel

Forrásaink azt már korábban is megerősítették, hogy a város a fejlesztésekről nem szeretne lemondani, ahogy a támogatások csökkentése, adók emelése is teljes mértékben szembe menne a még 2014-ben meghatározott irányokkal, így marad az átszervezésekkel elérhető költségcsökkentés.

Azt, hogy a városvezetés erre tesz majd kísérletet, megerősítette a mai rendkívüli testületi ülés is, amelyen egy erre irányuló tanulmányról tárgyaltak zárt ülésen a képviselők. Ennek elkészítésére az önkormányzat Ember Alexet kérte fel, az ügyvéd pedig a vizsgálatában arra jutott, hogy az önkormányzati cégek egybe integrálása (a jelenlegi négy külön cég helyett gyakorlatilag egy összevont létrehozása) nagyban javítja a feladatellátás hatékonyságát, és emellett jelentős költségcsökkentést is eredményez.

Ember Alex a képviselők elé bocsátott tanulmányban kiemelte: többek között az önkormányzati cégeken belüli feladatkörök optimalizálásával, és a közös, koordinált beszerzéseivel

mintegy 100 millió forint költségcsökkentés érhető el.

Az ügyvéd ráadásul azt is hangsúlyozza a tanulmányban, hogy az közel sem tartalmazza még az összes területet, amelyben költségcsökkentést lehet elérni, így az önkormányzat által megspórolt összeg ennél is nagyobb lehet.

Amennyiben tehát az önkormányzat ezt az utat akarja választani, akkor a városnak valószínűleg nem lesz szüksége arra, hogy a költségvetésből kieső hatalmas összeget a fejlesztések visszafogásával, vagy támogatáscsökkentéssel, lakossági adóemeléssel próbálja meg befoltozni.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest