A klasszikus művek mellett dél-amerikai és spanyol dallamok is megszólaltak Rónai Dániel gitárművész-tanár hétfői koncertjén. A József Attila Városi Könyvtár emeleti terme tanítványok, tisztelők és zenebarátok sokaságával telt meg.

A 2020-as év első hangversenyének adott otthont a városi könyvtár, amely havonta tervezi hasonló programok megszervezését a kiváló akusztikájú épületben. Rónai Dániel gitárművész önálló estjén az intézmény igazgatója köszöntötte a közönséget. – Sokféle gondolattal, identitással és háttérrel ülünk itt; mégis a zene óriási egyesítő ereje most összehozott bennünket. Hálásak vagyunk ezért az élményért – fejezte ki érzéseit bevezetőjében Szikszai Zsuzsanna, aki utalt a mai Holokauszt Nemzetközi Emléknapra is köszöntőjében. – Ahol a szavak elhalnak, ott kezdődik a muzsika – mondta a két esemény véletlen egybeesése kapcsán.

Rónai Dániel gitárművész ismert előadó, akinek egészen kis korától az életének a része a zene. Először zongorázott, majd végleg elkötelezte magát a gitár mellett, amelyben folyamatosan próbál egyre magasabb szintre jutni. – Ismét beiratkoztam egyetemre, az SZTE művészeti karán neves professzoroknál végeztem el a mesterkurzust. A ma este valójában egy felkészítő előadás a csütörtöki diplomakoncertemre – avatott be a gitárművész, aki repertoárjában a komolyzenei művek mellett könnyedebb darabokat is megszólaltatott. Felcsendültek Bach, Barrios, Duplessy, Villa-Lobos, Mertz és Dyens szerzemények és meglepetésként Bartók Bélától is adott elő.

Rónai Dániel szerencsésnek tartja magát, mert mint mondja, a munkája egyben a hobbija is – utalt zenetanári tevékenységére. – Ő olyan, amilyennek egy pedagógusnak lennie kell. Nagyon szeretünk tőle tanulni, hetente egy alkalommal van óránk – lelkesedett egyik tehetséges tanítványa, Binecz Márton. – Igyekszem a növendékeimnek is fellépési lehetőséget biztosítani; nagyon komoly megmérettetések, interregionális és nemzetközi versenyek állnak előttünk. Emellett önállóan és művészbarátaimmal együtt is tervezünk koncertet a városban – tudtuk meg a jövő terveivel kapcsolatban a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanárától.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest