Hírek Térség Top

Nagylak 2,5 millióval támogatja az idei falunapot

65 ezer forinttal járul hozzá a testület a Makón indítandó hétvégi sürgősségi fogászati ügyelet működéséhez. Az idén trianoni emlékművet is avatnak a faluban.

Elfogadta a nagylaki képviselő-testület Kolozsvári Rozália polgármester, a két ülés közt történt legfontosabb eseményekről szóló tájékoztatóját.

A testület levette napirendről, s a februári ülésére halasztotta az önkormányzati adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségeiről, illetve a község idei költségvetéséről szóló napirendi pontot.

Az előterjesztésekben felülvizsgálták a nagylaki román nemzetiségi önkormányzattal kötött együttműködési megállapodást. Eredménytelenné nyilvánították a Nagylak 402. hrsz-ú beépített terület megnevezésű ingatlanban található önkormányzati lakás hasznosítására kiírt pályázatot. A polgármester elmondta, a két lakást még az előző testület kívánta értékesíteni, de az előző testületi ülésen már csak az egyiket hirdették meg. Most arról is döntöttek, hogy a másik lakást sem hirdetik tovább.

Módosították a pénzbeli és természetben nyújtott ellátásokról szóló önkormányzatai rendelet, valamint a helyi szervezeti és működési szabályzatot. Erre azért van szükség, mert Apátfalvával hoztak létre közös önkormányzatot.

Döntöttek arról, hogy az idei falunap szervezéséhez kétmillió-ötszázezer forinttal járulnak hozzá, ahogy tették ezt az előző esztendőben. Azért már most döntöttek, hogy találjanak fellépőket. A testület arról is döntött, hogy a község nem vásárol Alföldvíz Zrt. részvényt, hogy a ráfizetésüket csökkentse.

Pályáznak a tornaterem fűtéskorszerűsítésére. Kolozsvári Rozália elmondta, a régi típusú gázkazán meghibásodott. Döntöttek arról, hogy 1 millió 272 ezer forintos ajánlatot fogadják el. Ez a legkisebb ajánlat, amit kaptak. A számítógépek karbantartására 20 ezer forintos keretet különítettek el.

És döntöttek arról is is, hogy 65 ezer forintért eladják a község korábbi szolgálati Citroën Saxo személyautóját.

Az egyebek közt Kolozsvári Rozália elmondta, a Makói Kistérségi Társulás hétvégi sürgősségi fogászati ellátás biztosítására kértek 64 ezer forintot évente. Az ügyelet a makói Hollósy Kornélia utcai rendelőben működik majd.

Elhangzott: beszélgetős nőnapi teadélutánt rendeznek majd a művelődési házban.

Hol legyen a trianoni emlékművünk? Tette fel a kérdést a polgármester azzal, hogy Lázár János javasolta, hogy minél közelebb a határhoz. Most az itató közelébe gondolják. A polgármester elmondta, hogy megkeresték a Nemzeti színházból, február 27-én ültetnek almafát, Wass Albert Tizenhárom almafa című regény alapján készült darab bemutatója kapcsán. Ezt is az emlékmű közelébe tennék.