Hírek Makó

Komoly fejtörést okoz Makónak a 200 milliós Continental-lyuk

A Makó Híradó forrásai megerősítették: valóban rendkívül nehéz helyzetbe hozza a várost, illetve az önkormányzatot, hogy a vártnál nagyságrendileg kevesebb iparűzési adót fizet be idén a gumigyár. Az a vállalat, melynek működését az állam nagyvonalúan segíti…

Olvasói visszajelzéseink is arról tanúskodnak, nem is felzúdulást keltett Makón szombati rendkívüli hírünk, mely szerint hatalmas iparűzésiadó-kiesés fenyegeti az éppen egy korszakos fejlesztési program közepén lévő várost. Mint megtudtuk ugyanis, Makó legnagyobb munkaadója, a Continental a korábbiakhoz képest mintegy 200 millió forinttal kevesebb iparűzési adót fog befizetni a város költségvetésébe. Egy Makó méretű város, illetve egy ekkora település költségvetése esetében ez jelentős érvágás, ami ráadásul dominóeffektust indíthat el, vagyis egyelőre beláthatatlanok a következményei.

Ahogy ígértük, próbáltunk utánajárni a hírnek, és forrásaink egybehangzóan megerősítették: nagyon nehéz helyzetbe hozza a városvezetést és az önkormányzatot ez a 200 millió forintos nem várt bevételkiesés, mely súlyos fejtörést okoz az idei évi büdzsé tervezésekor, összeállításakor. A helyzet valóban az, hogy képviselő-testületnek igencsak nehéz, fájó döntéseket kell mérlegelnie. Ahogy mondani szokás, arról kell dönteni, melyik ujjába harapjon Makó… A szóba jöhető lehetőségek között – úgy tűnik – valóban az kerülhet az asztalra, hogy:

  1. A) a város lemond egy vagy több tervbe vett és elnyert fejlesztésről, beruházásról;
  2. B) összehúzza a nadrágszíjat, és megszorításokat eszközöl (első körben is saját magán, az önkormányzati rendszeren);
  3. C) emeli a helyi, lakossági adókat.

Forrásaink kivétel nélkül azt állítják: a költségvetésből kihulló 200 millió forint adott esetben valóban valamelyik fontos fejlesztés elmaradását vonhatja maga után, amennyiben a városvezetés és a testület nem a B vagy a C opció mellett határoz. Ugyanakkor információink szerint az illetékesek amennyire lehet szeretnék megóvni azt a beruházáscsomagot, mely hosszú évtizedekre meghatározhatja Makó jövőjét.

 

Rendkívüli hír: 200 milliós léket üt a Continental Makó idei költségvetésén! – Makó Híradó

Információink szerint hatalmas iparűzésiadó-kiesés fenyegeti a talán soha nem látott fejlesztések előtt álló várost, ami komoly lépésekre kényszeríti, nehéz döntések meghozása elé állítja a városvezetést és az önkormányzatot. Hamarosan a képviselők elé kerülhet a 2020-as költségvetés tervezete, ám az ezzel kapcsolatos döntések a portálunkhoz eljutott információk szerint komoly fejtörést okozhatnak a városvezetésnek, valamint az önkormányzatnak.

 

 

Hogy gőzerővel megy a munka és a tervezés, azt jelezheti Mágori András képviselő szombati Facebook-posztja is, melyben a kormánypárti politikus így fogalmaz: „Nem nehéz eldönteni, hogy a város adóbevételeit milyen elvek szerint gondolom átcsoportosítani. Működés: hogy az zavartalan legyen és azonnal tudjunk reagálni az ezzel kapcsolatos lakossági észrevételekre, bejelentésekre, panaszokra. Fejlődés, hogy építsük Makó jövőjét, hogy minden szebb és jobb legyen. Kötelező feladatok: hogy az előbbieken túl eleget tegyünk a törvényileg szabályozott kötelességeinknek. Hajrá Makó!”

Érdemes még megjegyezni, hogy a Continental „barátságtalan” lépése azért is érte kissé váratlanul, és érinti kellemetlenül Makót, mert mind a város (többek között az ipari park fejlesztésével), mind pedig a kormányzat nagyvonalúan segítette az utóbbi években a vállalat működését, tevékenységét. A magyar állam több mint 1 milliárd forintos készpénztámogatással járult hozzá nemrégiben az autóipari beszállító cég termelési kapacitásának makói és más, hazai bővítéséhez. A HVG friss összeállítása szerint a német vállalat 2019-ben 10,6 milliárd forintnyi központi magyar forrást zsebelt be munkahely-teremtési támogatás céljából.

Az ügy részleteire, fejleményeire természetesen a következő napokban is visszatérünk majd.