Autentikus környezetben, élőzenés-táncházas programsorozat vette kezdetét Makón. A Fonó Klub első alkalmán a Rozsdamaró zenekar húzta a talpalávalót a Szent Gellért Borházban.

A Fonó Budai Zeneház szervezésében, a régi közösségi élet hagyományait felelevenítve indult el a Fonó Klub az ország nagyvárosaiban. A kezdeményezés népzenei koncerteket és táncházas lehetőséget, igényes kulturális szórakozási lehetőséget biztosít az érdeklődőknek. 2020-tól Makón és Vásárhelyen is elérhető lesz havonkénti váltásban a nagy népszerűségnek örvendő eseménysorozat. Az első alkalom házigazdája a népi kultúra őrzőjeként is ismert Szent Gellért Borház és Vendégfogadó volt. – Nagyon örülünk, hogy bennünket választottak ki alkalmas helyszínként a régi fonók hangulatát megidéző programra. Az idei esztendő is egy fontos mérföldkő számunkra. Vendéglátóhelyünk a 22. életévébe lépve tovább fejlődik; népszerű fogadónkat további szobákkal bővítjük, éttermünk pedig teljes belső átalakításon megy át – tudtuk meg a tulajdonostól. Mihály Zoltán hangsúlyozta, az újítások és fejlesztések mellett, továbbra is azt a színvonalas értékteremtő és hagyományőrző munkát folytatják tovább, amely eddig is jellemezte őket.

A Fonó Klub Makó első estjén a Rozsdamaró zenekar húzta a talpalávalót.  – Húsz éve alakultunk egyetemista formációként Szegeden. 2004-ben jelent meg első önálló lemezünk Egykor és most… címmel. A következő évben megkaptuk a Népművészet Ifjú Mestere címet és több népzenei antológián is szerepeltünk. A megalakulásunk óta jelen vagyunk regionális és országos szinten is a táncházi és népzenei életben. 2002-től állandó táncházunk van Szegeden – mutatta be a zenekart az alapító. Nagy Gábor dudás, brácsás mellett Csonka Ferenc prímás, Králik Gusztáv cimbalmos és Kisgyőri Krisztián bőgős muzsikált a Borház színpadán a lelkes közönségnek.     

A táncházat Hajnal János vezette. – A kistérségben nagyon népszerű eseményről van szó, amely ezután elérhető lesz Makón is. Biztosan lesznek mezőségi és kalotaszegi táncok, illetve itt nem hagyhatjuk ki a dél-alföldieket sem. A közönség dönti el, miként alakul a repertoár – tájékoztatott a pedagógus, aki nem csak oktatja a táncokat, de több együttes tagjaként, műveli is azt.

A remek hangulatú és nagy sikerrel induló Fonó Klub Makó következő rendezvényére márciusban kerül sor a Szent Gellért Borházban.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest