Hírek Makó

Rendkívüli hír: 200 milliós léket üt a Continental Makó idei költségvetésén!

Információink szerint hatalmas iparűzésiadó-kiesés fenyegeti a talán soha nem látott fejlesztések előtt álló várost, ami komoly lépésekre kényszeríti, nehéz döntések meghozása elé állítja a városvezetést és az önkormányzatot.

Hamarosan a képviselők elé kerülhet a 2020-as költségvetés tervezete, ám az ezzel kapcsolatos döntések a portálunkhoz eljutott információk szerint komoly fejtörést okozhatnak a városvezetésnek, valamint az önkormányzatnak. Mint megtudtuk ugyanis, Makó legnagyobb munkaadója, a Continental a korábbiakhoz képest mintegy 200 millió forinttal kevesebb iparűzési adót fog befizetni a város költségvetésébe.

Ekkora összeg kiesése egy Makó méretű várost nagyon nehéz helyzetbe tud hozni, ha erre nem próbál meg a lehető legjobban felkészülni a városvezetés, az komoly gondot okozhat, hiszen jóval kevesebb pénz jut a város működtetésére, mint azt várni lehetett. Ez, a büdzséhez viszonyítottan is igen jelentősnek számító érvágás ráadásul dominóeffektust indíthat el, vagyis a következmények egyelőre beláthatatlanok.

Makó ráadásul – mint számtalan cikkben megírtuk – hatalmas fejlesztések, korszakos beruházások előtt áll, ami évtizedekre előre meghatározhatja nemcsak a város jövőjét, hanem a térségben, az országban betöltött szerepét is. Egyelőre úgy tudjuk, az önkormányzat nem akar lemondani a korábbi ciklusban kiharcolt, kiküzdött fejlesztési lehetőségekről, nem akarja veszni hagyni a forrásokat.

Ha ez így van, akkor a városvezetés tulajdonképpen további két területen tud „spórolni”: vagy saját magán (az önkormányzat működésén átszervezéssel, átcsoportosítással), vagy pedig a lakosságon (támogatások és adók mértéke). Utóbbi azonban teljes mértékben ellentmondana annak az iránynak, amit 2014-ben vett fel az új városvezetés.

A mintegy 200 millió forinttal kevesebb tervezhető bevétel mindenesetre várhatóan szigorú lépések, nehéz döntések meghozatalát követelheti meg a képviselőktől. Mivel a küszöbön áll a döntés a 2020-as költségvetésről, legrosszabb esetben is heteken belül ki kell derüljön, hogyan akarja majd kezelni a városvezetés ezt a Makó előtt tornyosuló komoly problémát. Addig is megpróbálunk a lehető legtöbbet megtudni az ügy részleteiről a várható lépéseket illetően, a témára tehát hamarosan visszatérünk.