Hírek Térség Top

Gyógypedagógus lett az új királyhegyesi könyvtáros

Az év eleje óta Vargáné Miklós Ágnes látja el a könyvtárosi feladatokat Királyhegyesen. Szeretne életet vinni az intézmény falai közé.

– Mikortól látja el ezt a munkát?

– 2020. január elsejével vettem át az előző könyvtáros munkáját.

– Hogy került a helyi könyvtárba?

– Itt élek a faluban születésem óta, s a község, ahol felnőttem, a szívügyemhez tartozik, már csak a Csurgó Hagyományőrző Néptánccsoport révén is, melynek tagja vagyok. Tavaly kerestek meg azzal, hogy esetleg elvállalnám-e a könyvtári elődöm további munkáját. Elődöm a munkája miatt nem tudta tovább vállalni ezt a feladatot.

– Sokan tudják, hogy pedagógus a végzettsége…

– Gyógypedagógusként jelenleg a Makói Katolikus Általános Iskolában dolgozom. Mivel a királyhegyesi könyvtár hétköznap két délután, míg a hétvégén egy délután van nyitva ezért nem ütközik a munkámba a könyvtári teendők ellátása. Bár nincs könyvtárosi végzettségem, de az ezer lakosnál kisebb településeken nem is elvárás ez a szakirányú végzettség e munka ellátásához.

– Milyen célt tűzött ki maga elé?

– Megpróbálok egy kis életet vinni a királyhegyesi könyvtárba. A gyerekek lesznek először a fő célpontjaim a könyvtárlátogatás érdekében. Ugyanis a mai világban nagyon elszaladtunk a könyvek mellett, pedig azok – azt gondolom -, fontos szerepet játszanak az életünkben. Szeretnénk a hétvégén nekik különböző kézműves foglalkozásokat szervezni. Hamarosan jön a farsang, úgyhogy az ehhez kapcsolódó témakört is igyekszünk majd kihasználni.

– Már ajánlott is olvasnivaló a gyerekeknek a legnagyobb közösségi portálon. Lesz ilyen máskor is?

– Úgy gondolom, hogy igen, lesz, hiszen rengetegen vagyunk, akik használják a közösségi médiát, s azt gondolom, hogy ezáltal tudjuk népszerűsíteni mind a gyerekek, mind az idősebb korosztály körében a könyveket és a könyvtárat. Az idei tapasztalataim szerint a gyerekek és az felnőttek is szeretnek olvasni. Most rengetek olyan új könyvünk van, mely babáknak szól. Azt szeretném, fejlesztőkönyvekkel is gyarapodnánk a Somogyi könyvtár jóvoltából.