Makó Színes

Énekelve imádkoztak az egységért

Rendhagyó módon, egy taizéi imaórával folytatódott az ökumenikus imahét makói alkalmainak sora. A pénteki napon a római katolikusok belvárosi templomában  énekeltek együtt a különböző felekezetek tagjai.

– Úgy döntöttünk, hogy szerzetesekhez hasonlóan fogunk imádkozni. Taizében ugyanis katolikusok, evangélikusok, reformátusok és ortodoxok fogadalommal kötelezik el magukat az egységért. A francia közösség énekei a világ összes nyelvén elérhetőek már, ezekből magyarul elhangzani az a válogatás, amit erre az estére állítottunk össze – tájékoztatott az ökumenikus alkalom tematikájáról Pálfai Zoltán.

A makói római katolikusok vezetője elmondta, ezúttal is a szentírási részek fognak a középpontban állni, de nem lesz igehirdetés, hanem helyette csendet fognak tartani. – Számtalan felekezet él a világban és nem ismerjük egymást. Amit most itt megmutatunk magunkból, az is a gazdagság része, amely reményeink szerint megérint másokat is – magyarázta a felépítés tartalmát az atya. Az ökumené kapcsán a plébános hangsúlyozta, ez nem egyformaságot jelent, hanem azt a fontos feladatot, hogy a különbözőségben kell felfedeznünk az egységet és évről-évre ebben növekednünk, erősödnünk.

A keresztények egységének ügyéért a hívek a Szent István Király Ifjúsági Zene- és Énekkar vezetésével énekeltek együtt. Egyik tagjuk beszámolt az imaestekkel kapcsolatos gondolatairól is.  – A kezdetek óta szeretek ezeken az alkalmakon részt venni, mert kifejezi az együvé tartozásunkat. Egy nagyon szép képet tártak elénk a héten ezzel kapcsolatban; az egyházak más utakon, de egy hegyre tartanak fel, amelynek Krisztus van a középpontjában. Ha együtt imádkozunk, akkor hozzá és egymás felé is közeledünk – tudtuk meg Baranyi Katalintól.

A pénteki nap központi gondolata Pál apostol viszontagságos tengeri utazása alapján a vendégszeretet volt. A programsorozat utolsó alkalmára január 25-én, szombaton 17 órától az evangélikusoknál kerül sor.