Hírek Térség Top

2019 legjelentősebb fejlesztései: a kiszombori termelői piac

Ötvenkilenc millió forintba került, s bár a helyi nyelvek nevezték már börtönnek és lóistállónak, de gyönyörű lett a Nagyszentmiklósi és az Ökrös utcák sarki telekre épített, tizenhat árusnak standot biztosító, 115 négyzetméter hasznos alapterületű kiszombori termelői piac.

A tavalyi legnagyobb községi beruházások közé tartozik, az Ökrös József és Nagyszentmiklósi utcák sarkán lévő régóta üres, háromszög alakú telken felépített termelői piac. A piacozók, annak nyitása után ide költözhetnek majd az abc elől.

Az elárusító hely iránt hatalmas volt az érdeklődés, ez a tavaly októberi piacfórumon derült ki, amikor is száznál többen vettek részt a piacfórumon, melyen kiderült, hogy nem kérnek majd helypénzt az árusoktól. Az érdeklődők megnézhettek a fedett pultsortól, a „bottal” nyitható zöldségmosón át egészen a volt KTSZ épületében létrehozott mosdókig mindent.

A kormány felhívására, a helyi gazdaság működését segítő helyi-térségi feltételek biztosítása a megyékben „Helyi piac építése Kiszomboron” TOP-os pályázaton 2017-ben 50 milliót nyertek a helyi piac kialakítására, s az erről szóló támogatási szerződést 2017. június 7-én alá is írták. Azonban a piac építése majdnem elmaradt. A kiszombori képviselő-testület április 8-i rendkívüli nyílt ülésén döntött a „Helyi piac építése Kiszomboron” tárgyú projekthez kapcsolódó közbeszerzési eljárás megindításáról, s az ajánlati felhívást öt ajánlattevőnek is megküldte, így erről értesítést kapott a JOMA KVENT Építőipari Kft., a System Service Kft. a HungaroSun Bt., az SV-2010 Kft. és K-BAUWERK Építő-, és Szerelő Kft.

2018 nyarára azonban kiderült, hogy a piacépítés ennél jóval többe, az akkori kalkulációk szerint 119 millió 325 ezer 337 forintba kerülne. Azaz a kiszombori önkormányzatnak önerőként az elnyert támogatásnál is többet, összesen 74 millió 303 ezer 737 forint önerőt kellene biztosítani. A testület akkor úgy vélte, hogy ez az önerő a támogatáshoz képest aránytalanul nagy terhet róna az önkormányzatra, így a tavaly augusztus 23-i testületi ülésen arról döntöttek, hogy visszaadják a piacpályázatot. Annak ellenére, hogy az előkészítésére 3 millió 793 ezer 910 forintot már elköltöttek. A testület óvatossága érthető volt, ugyanis az akkor tervezett, bölcsődeépítés érdekében (a Rákóczi utcai egykori iskolaépületet alakítják át és bővítik bölcsődévé) 100 milliós hitelkeret szerződést kellett kötniük a legnagyobb magyar pénzintézettel. De mert mindenképpen szerették volna megépíteni a piacot, a község vezetése ez ügyben egyeztetett a megyei önkormányzattal is, s ezt követően döntött a helyi képviselő-testület arról, hogy az eredetinél kisebb műszaki tartalommal (ami kisebb költséget is jelent ) mégis megépülhet a piac.

Az új piactértől a község azt várja, hogy a helyi/vidéki őstermelők az eddiginél nagyobb számban kínálják majd friss portékáikat.