Hírek

Tajani: A Fidesznek a Néppártban a helye

Nem lát akkora problémát Magyarországon, mint egyesek, éppen ezért a Forza Italia képviselői kétszer is a hetes cikkely szerint eljárás ellen szavaztak – hangsúlyozta a Magyar Hírlapnak Antonio Tajani olasz politikus, az EP volt elnöke, az Európai Néppárt (EPP) alelnöke.

„Számomra nagyon fontos, hogy a Fidesz az EPP tagja maradjon. Részben azért, mert a magyar kormánypárt támogatja az Európai Bizottságot, illetve annak elnökét, Ursula von der Leyent, de azért is, mert jól együtt tudunk dolgozni a képviselőikkel az Európai Parlamentben. Nem látok akkora problémát Magyarországon, mint egyesek, éppen ezért a Forza Italia képviselői kétszer is a hetes cikkely szerint eljárás ellen szavaztak” – erősítette meg álláspontját a Magyar Hírlapnak nyilatkozva Antonio Tajani, az EP volt elnöke, a Silvio Berlusconi nevével fémjelzett olasz párt politikusa.

Kitért arra is, az európai intézményeknek korrektnek kell lenniük, ha ezt a procedúrát le akarják folytatni Budapesttel szemben, muszáj megindítani Málta esetében is. Ott ugyanis egy újságíró meggyilkolásában érintett egy kormánytag is. Ezt az esetet pedig nem lehet összehasonlítani azzal, hogy egy egyetem körül, a Sorossal való konfliktus miatt gondok vannak – utalt a CEU-ra Tajani, megjegyezve, akár Románia esetében is felmerülhet az eljárás szükségessége. „Nem alkalmazhatunk kettős mércét, határozottan az ilyen megoldások ellen vagyok” – húzta alá.

Álláspontját Berlusconi Orbán Viktorral személyesen is közölte, pártjaik továbbra is együtt akarnak dolgozni az EPP-ben, „hiba lenne kilökni a Fideszt” – folytatta Tajani, megjegyezve, fontos az is, hogy a Fidesz pozitív üzenetet küldjön a Néppártnak, amely a Brexit után még erősebb tagja lesz az Európai Parlamentnek. Szerinte folytatni kell az együttműködést.

„Hogy mi lesz ennek a kimenetele, nem tudom, a saját és a pártom pozícióját azonban ismerem: az EPP-n belül akarjuk tudni Orbán Viktorékat. Ez kristálytiszta, ezen nem változtatunk. Így gondolják a spanyol és a francia tagpártok is” – részletezte. Felvetésünkre, ha mégis szakításra kerül a sor, a Forza Italia is megy-e a Fidesszel, ahogy arra egyes sajtóbeszámolók utaltak, Tajani azt mondta, „az EPP-ben vagyunk, egy erősebb Néppártért dolgozunk, a Fidesszel együtt”. Nem lenne szabad a szocialistákat követni, ellenkezőleg, meg kellene védeni velük szemben a Fideszt – tette még hozzá a volt EP-elnök.

Orbán Viktorral több alkalommal is beszéltek arról, hogy az immár Donald Tusk által vezetett formáció rossz, liberális és baloldali irányba tart, vissza kellene térnie eredeti identitásához. „Keresztények vagyunk, az én pártom mindenképp, vannak köztünk liberálisok is, kétségtelen, nem vagyunk egyformák. De meg kell őrizni az egységet” – fogalmazott erre.

A lap megírta, a Bloomberg forrásokra hivatkozva azt írta, az EPP elhalaszthatja a Fidesz tagságáról szóló döntést, leginkább azért, mert a Herman van Rompuy, Wolfgang Schüssel és Hans-Gert Pöttering, a „három bölcs” nem tud egyezségre jutni a párt sorsáról szóló jelentés tartalmával kapcsolatban. A beszámoló alapján a késlekedés előidézője az is, hogy az EPP tagjait mélyen megosztja a kérdés. Ezt az értesülést Tajani nem kívánta kommentálni, ám azt ő is úgy látja, hogy bár téma lesz februárban, aligha születik meg a végleges határozat a következő hónapban. A Frankfurter Allgemeine Zeitung tegnapi cikkében azt vetítette előre, hogy a tartósan felfüggesztett tagságot kínálnák a Fidesznek.

Tusk egyébként már megkapta a „bölcsek” jelentését, és a közösségi médiában tudatta, hamarosan tárgyal az érintett pártok vezetőivel, így Orbán Viktorral is, ezután értékeli a jelentést, amit a február 3-án kezdődő választmányon mutat be. Az ugyanakkor még nem egyértelmű, hogy Tusk akkor dűlőre is tudja-e vinni a konfliktust, avagy kénytelen lesz támogatni az átmeneti állapot fenntartását.

Legutóbb Novák Katalin Fidesz-alelnök beszélt arról, sokan próbálják azt a benyomást kelteni, hogy a Fideszt csak úgy ki lehet tenni az EPP-ből, ám szó sincs erről. A Fidesz aktívan keresi azt az együttműködési formát, amely a lehető legjobb a magyar és az európai embereknek. „Reméljük, hogy az EPP alkalmas lesz a klasszikus jobbközép és keresztény értékek védelmére és képviseletére a jövőben, és nem tolódik tovább balra” – mondta.

Tajani egyébként a napokban részt vett az Európai Zsidó Szövetség szimpóziumán, illetve megemlékezését az Auschwitz–Birkenau koncentrációs táborok felszabadításának hetvenötödik évfordulója alkalmából. „Minden európai állampolgárt meg kell védenünk, ahogy az emberi jogokat is. Fontos, hogy zsidó honfitársaink ne legyenek veszélyben egyik uniós tagországban sem. A zsidó örökség valamennyiünk öröksége a keresztény gyökerekkel együtt, elfogadhatatlan az antiszemitizmus. Fontos látni azt is, hogy nem csak a nácizmus és a kommunizmus volt a zsidóság ellen a történelem folyamán” – hangsúlyozta. Hozzátette: meg kell erősíteni Izraelt, a régió egyetlen demokráciáját, ez prioritás.

„Nem felejthetjük el a múltat, aktívnak kell lenni ma is, hiszen a világban sokan törnek a zsidó emberekre és államukra a Közel-Keleten” – tette egyértelművé Tajani. Az eseményen Varga Judit igazságügyi miniszter beszélt arról, hogy Magyarországon biztonságban és békében él Európa egyik legnagyobb zsidó közössége, ez az Európai Unióban szinte egyedülálló.

 

Forrás: Magyar Hírlap | Borítókép: illusztráció