Hírek Makó Támogatott tartalom Térség

Jó reggelt, Makó!

Támogatott tartalom

Návay-naplót mutattak be Makón, értékelik a földeáki sportcsarnokra beadott ajánlatokat, együtt pályázik Csongrád és Temes megye, világszínvonalú biobank épül Szegeden. Ez történt tegnap Makón és térségben.

Négyen adtak be árajánlatot a földeáki sportcsarnok kivitelezésre a közbeszerzési pályázaton. Ezeket jelenleg értékelik a Nemzeti Sportközpontokban. A beruházás állami, a földeáki önkormányzat csak a területet adja hozzá.

A Magyar Kultúra Napjához kötődően mutatták be Návay Lajos kézzel írott naplójából kiadott kötetet, a politikus több mint húsz hasonlót írt, de a nagyrészük valószínűleg megsemmisült a II. világháború után.

Fontosnak tartják az egység ügyét Kiszomboron is. Az imahét keddi nyitóalkalmán a Boldogasszony templomban gyűltek össze a hívek, akiknek Biró István görögkatolikus parókus hirdetett igét. A nap témája a reménység volt.

Csongrád és Temes megye együtt tervez annak érdekében, hogy az új programozási ciklus indulása után szinte azonnal képes legyen pályázatokat benyújtani a 2021-2028-as, határon átnyúló fejlesztési program forrásainak terhére. Az Európai Unió és a nemzeti kormányok a magyar-román határszakasz ezen részére jelentős keretösszeget szánnak, ennek lehetséges felhasználásáról tárgyalt Csongrád és Temes megye elnöke, Szegeden.

Világszínvonalon látja el a Szegedi Tudományegyetem biológiai mintatárolási kapacitási igényeit a 2020 tavaszára elkészülő biobank. Az épületbe egy 19 millió minta tárolására alkalmas, több mint 3 milliárd forint értékű robotizált berendezés kerül. A beruházásnak és a BBMRI-ERIC tagságnak köszönhetően az SZTE-n megteremtődik az egyik legfontosabb feltétele a személyre szabott orvoslás és a hatékonyabb onkológiai kezelések kutatás-fejlesztésének.