Hírek Kék hírek Ország-világ Térség

Hat év börtönt kapott a dél-alföldi kábítószer-kereskedő

Nem jött be az amszterdami kapcsolat F. I-nek, akit kábítószer-kereskedelem miatt ítélt jogerősen hat és fél év börtönre a Szegedi Ítélőtábla. A vádlott a Hollandiában vásárolt szert Békéscsabán passzolta tovább.

F. I. még 2016-ban ismert meg egy Hollandiában élő személyt, akivel ezt követően interneten tartotta a kapcsolatot. Így tudta meg, hogy ettől a személytől kábítószert lehet vásárolni. A lehetőséggel élve a vádlott 2017. december 5-e és 2018. március 18-a között Amszterdamba kiutazva nagyobb mennyiségű kábítószert, köztük amfetamint, kokaint, marihuánát, MDMA tartalmú tablettákat, valamint LSD bélyegeket vett. A megvásárolt kábítószert Magyarországra szállította, majd azt készpénzért Békéscsabán, részben ismeretlen személyek részére, értékesítette.

2018 április 30-án a vádlott ismét Hollandiába utazott, újabb kábítószereket vett, amit szegedi lakásán helyezett el. Május 3-án a rendőrség a vádlott békéscsabai tartózkodási helyén, majd aznap este szegedi lakásán is kábítószert foglalt le. A bizonyíthatóan eladott és a lefoglalt kábítószerek mennyisége meghaladja a jelentős mennyiség alsó határát, annak 7,61-szerese. A vádlottól levett vizeletminta azt is igazolta, hogy a férfi maga is fogyasztott a kábítószerekből.

A vádlott a bűncselekmény elkövetését beismerte.

F. I-t jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében mondta ki bűnösnek a Gyulai Törvényszék még tavaly május 16-án. Ezért őt 6 év börtönre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést. A Szegedi Ítélőtábla ítéletében helyben hagyta az első fokon meghozott ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 6 év börtön és 6 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az első fokon eljáró törvényszék az elkövetett cselekményhez képest arányos büntetést szabott ki, így az ítélőtábla nem látott lehetőséget a büntetés jelentős enyhítésére.