Makó Színes

150 diák zengte együtt a Himnuszt a SZIGNUM-ban

Kerekasztal-beszélgetéssel és közös szavalással emlékeztek meg a magyar kultúra napjáról a makói Szent István Egyházi Iskolában. Az idén is összekapcsolódott az ökumené gondolatával az ünnepi alkalom.

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én véglegesítette a Himnusz szövegét. A költemény születésnapjára emlékezve, a SZIGNUM minden évben az ökumené gondolatával összekapcsolva ünnepli meg a magyar kultúra napját. Az eseményen először elénekelte a közösség, majd a jelenlévő mintegy 150 felsős diák együtt el is szavalta a nemzeti imádságot. A verselést követően a tanulóknak hagyományosan egy kerekasztal-beszélgetést szerveztek, amelyre ezúttal is három felekezet helyi vezetőjét hívják meg. Az idén Biró István görögkatolikus parókus, Kotormán István református lelkész és Pálfai Zoltán római katolikus plébános mutatta be közösségét és vallott hivatásáról a jelenlévő pedagógusoknak és fiataloknak. A program ötletét Arany János Családi körének „E fiúból pap lesz, akárki meglássa!” verssora adta tavaly Mészáros Ildikó tanárnőnek. – Ezúttal arról faggattam az atyákat, milyen motivációik voltak a pályaválasztásnál, hogyan szerveződik az egyházuk hierarchiája, mit jelent az Úr napjának megszentelése és milyen kiemelt ünnepeik vannak – tudtuk meg az eseményt szervező pedagógustól. Az ünnepi megemlékezést közös imádság és egy áldás zárta.

Az intézményben a magyarságtudat és összetartozás erősítésére évek óta, jó gyakorlatként a hetedik osztályosok elkészítik nemzeti büszkeségeink albumát, A magyar nemzet emlékkönyvét is erre a napra. Ebben az esztendőben hét kötetet szerkesztettek meg a diákok csoportokban. Ezekben tíz téma öt-öt képviselőjét, hazánk kiválóságait gyűjtötték össze. Az albumok ünnepélyes átadásával fejeződött be a magyar kultúra napi ünnepség a SZIGNUM-ban.

navigate_before
navigate_next