Hírek Sport

Veretlenül törnek Európa trónjára a magyar vízilabda-válogatottak

A budapesti Európa-bajnokságon a magyar női és férfi vízilabda-válogatott is kapott gól nélkül hozta le az utolsó csoportmérkőzését, így mindkét csapat önbizalomtól duzzadva vághat neki a negyeddöntőknek. A hazai rendezésű kontinensviadalon Bíró Attila együttese négy, Märcz Tamás alakulata 21 év után hódíthatja el újra a trófeát – írja a hirado.hu.

Mindkét nemzeti válogatottban ég a bizonyítási vágy, hiszen a tavalyi Kvangdzsuban megrendezett világbajnokságról és a 2018-as barcelonai Európa-bajnokságról is érem nélkül tértek haza.

Ennek megfelelően Varga Dénesék és Keszthelyi Ritáék teljes erőbedobással vágtak neki a kontinensviadalnak, ahol kőkemény vízilabdával, veretlenül végeztek a csoportjuk élén. Az utolsó körben bemutatott erődemonstrációval pedig világos üzenetet küldtek a riválisoknak: idén másképp lesz.

A férfiak beállították a legnagyobb arányú győzelem rekordját

A kontinensviadal nyitónapján a magyar férfi vízilabda-válogatott magabiztosan, 19-5-re verte Törökországot, majd a második, sorsdöntő csoportmérkőzésen 11-11-es döntetlent ért el a világbajnoki és Eb-ezüstérmes spanyolok ellen. A pontosztozkodás azt jelentette, hogy a záró fordulóban dőlhetett el, ki szerzi meg a kvartett első helyét.

Szombaton, a csoportkör utolsó napján a spanyolok ugrottak előbb a Duna Aréna medencéjébe, ahol 17 gólos győzelmet arattak a törökök felett. Az eredményt követően Märcz Tamás együttese annak tudatában vághatott neki a Málta elleni összecsapásnak, hogy 20 góllal kell felülmúlnia ellenfelét az első hely bebiztosításához. A magyar csapat így is tett, és már a harmadik negyed közepére kialakította a hőn áhított előnyt. Varga Dénesék azonban nem elégedtek meg ennyivel,

további hat gólt szerezve 26-0-val intézték el a hitehagyott máltai alakulatot.

A kapott gól nélküli találkozóval a magyar válogatott beállította az Eb-k történetének legnagyobb arányú győzelmének rekordját – melyet még Görögország állított fel a 2018-as barcelonai kontinensviadalon –, míg az egy mérkőzésen szerzett legtöbb találat rangsorában a harmadik legmagasabb gólszámot érte el.

Még soha nem történt ilyen! Legalábbis, nem emlékszem rá. Mondtam Hosnyánszky Norbertnek, amikor megkérdezte, engedjünk-e egy gólt nekik, hogy nem. Lövessük meg őket, de ajándék gólt nem adunk – ez az ellenfél iránti tiszteletről is szól. Ebben az eredményben benne volt az is, hogy szóltam a fiúknak, ilyen még soha nem volt. Nullára egyáltalán nem egyszerű lehozni egy mérkőzést. Amikor két nagyon eltérő tudású csapat játszik egymással, rendkívül ritka, hogy a kapus és a játékosok végig tudják koncentrálni a mérkőzést, és az első másodperctől az utolsóig száz százalék erőbedobással játszanak” – nyilatkozta az Európai Úszószövetségnek (LEN) Nagy Viktor, a magyar válogatott kapusa a mérkőzés után.

Az A csoport első helyének megszerzésével a magyar együttes nyert egy pihenőnapot az Eb-n, legközelebb a szerdai negyeddöntőben lesz érdekelt az Oroszország–Grúzia párharc győztese ellen.

A hibátlan női válogatott elfogadta a kihívást

A női ágon 12 csapat vágott neki az Európa-bajnokság küzdelmeinek, két hatos csoportban. A magyar női vízilabda-válogatottnak így több meccsen kellett helytállnia, mint a férfiaknak, de az utolsó fordulóig Bíró Attila csapata így is hibátlanul teljesített, ami azt eredményezte, hogy a gyengén teljesítő szerbek ellen tét nélkül állhatott ki az együttes.

A férfiak rekordot érő teljesítménye azonban Gurisatti Grétáékat is megihlette, és már a találkozó előtti órákban arról szóltak a hírek, hogy a női válogatott elfogadta a kihívást. A hazai csapat ennek megfelelően a harmadik negyedben már 19-0-ra vezetett, az utolsó játékrészben pedig – további nyolc gólt berámolva – eggyel emelte a tétet, és végül 27-0-s győzelmet aratott. A női vízilabda-Európa-bajnokságok történetében ez volt a nyolcadik alkalom, hogy egy csapat lenullázta ellenfelét. Magyarországnak ezelőtt egyszer sikerült a bravúr, akkor Görögország volt az áldozat.

A női válogatott ötből öt győzelemmel az A csoport első helyén végzett. A 94 szerzett találatból Keszthelyi Rita 19 góllal vette ki a részét, ezzel pedig az összetett góllövőlista második helyén áll. A magyar pólós 2012-ben, 2014-ben és 2016-ban is az Eb legeredményesebb játékosa lett, az idei rangsorban egyelőre csak az eddig 20 találatot jegyző orosz Olga Gorbunova előzi meg.

Megismételnék a belgrádi csodát

A két nemzeti csapat közül először a női válogatott játszik majd a negyeddöntőben. A 2016-os Eb-győztes az ellen a Franciaország ellen száll majd harcba, amely – Szlovákia után – 40 lőtt és 62 kapott góllal a második leggyengébb mutatóval rendelkező együttes a negyeddöntőben. A címvédő holland válogatott 18-1-re verte őket, így a papírforma alapján újabb fölényes magyar siker várható.

Ha összegeznem kellene a csoportkört, akkor azt mondanám, hogy csak az oroszok ellen játszottunk igazán kemény meccset, valamint a görögökkel is szorosabb lett a végeredmény. Nekünk most kezdődik el az Európa-bajnokság, a folytatásban komolyabb ellenfeleink lesznek” – mondta Bíró Attila, a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya az utolsó csoportmérkőzés után.

Ha sikerül kiharcolnia a továbbjutást, akkor az elődöntőben a Spanyolország–Görögország párharc győztesével találkozik a nemzeti csapat. A görögökkel a csoportkörben már összecsapott a magyar együttes, akkor 13-10-re győzött Gregorios Morfesis alakulata ellen. Nem árt azonban odafigyelni rájuk, hiszen a legutóbbi, Barcelonában megrendezett Eb-n – Spanyolországot az elődöntőben 11-9-re legyőzve – meg sem álltak a döntőig.

A két lehetséges ellenfél közül a spanyoloknak vannak jobb emlékei Magyarországról, 2014-ben éppen Budapesten nyerték meg a kontinensviadalt. A közelmúltban a 2017-es és a 2019-es világbajnokságról is ezüstéremmel távoztak – utóbbin a magyar lányokat az elődöntőben múlták felül –, míg a két évvel ezelőtti Európa-bajnokságon a harmadik helyen végeztek.

A magyar női vízilabda-válogatott sikerének a kulcsa a kemény védekezés mellett a kapusteljesítmény lehet, a játékidőn eddig egyenlően osztozó Gangl Edina és Kasó Orsolya teljesítményére pedig az idei Eb-n nem lehetett panasz. Gangl 63,9, Kasó 58,3 százalékos védési hatékonysággal óvta a magyar kaput.

Huszonegy év után tör Európa csúcsára a férfiválogatott

A csapaton belül hatalmas harmónia volt. Lelkileg ez sokat számít, mert úgy éreztem, hogy valamit ott hagytunk a spanyol meccsen, és ezt most sikerült visszaszereznünk” – nyilatkozta a Málta elleni 26-0-s győzelem után a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Märcz Tamás, akinek csapata a negyeddöntőben az orosz válogatottal találkozik.

Az oroszok a csoportjukból második helyen továbbjutva Grúziát búcsúztatták a hétfői nyolcaddöntőben. Bár Oroszország látott már szebb napokat is vízilabdában – utoljára a 2004-es athéni olimpián szerzett érmet –, válogatottja a 2018-as Eb-n legyőzte Magyarországot a 7. helyért, így a hazai együttesnek van miért visszavágnia.

Továbbjutása esetén a magyar csapat az Olaszország–Montenegró összecsapás győztesével játszhat majd ki-ki meccset. Egyik válogatott sem ígérkezik könnyű ellenfélnek,

előbbi a regnáló világbajnok, míg utóbbi négy évvel ezelőtt ezüstérmes lett az Eb-n.

A nemzeti együttesnek azonban nincs félnivalója, hiszen egyelőre félelmetes formát mutat. A csoportkörben a legtöbb lőtt (56) és a legkevesebb kapott (16) gól is az ő nevükhöz fűződött. Támadásban, a góllövőlista harmadik helyén álló, tízgólos Zalánki Gergő és a hét találatig jutó Vámos Márton mellett a 2019-es év legjobb férfi vízilabdázójának választott Varga Dénes nyolc góllal vette ki a részét, míg a kapuban Nagy Viktor 66,7, Vogel Soma pedig 53,8 százalékos védési hatékonysággal járult hozzá az eddigi sikerekhez.

A döntőhöz vezető út egyik válogatottnak sem lesz könnyű, a hazai közönség biztatása azonban eddig kiváló motiváló erőnek bizonyult. A csoportkörben bemutatott játék alapján pedig a magyar szurkolók továbbra sem várnak mást, mint amit eddig: vízilabda nemzetként, vízilabda aranyat.

A budapesti vízilabda-Európa-bajnokság küzdelmeit élőben követheti az M4 Sporton, valamint a mediaklikk.hu weboldalon.

34. LEN vízilabda-Európa-bajnokság, Budapest:

Január 21. – Negyeddöntők, női:

19.00 – Magyarország–Franciaország

A negyeddöntő további párosításai: Szlovákia–Hollandia, Oroszország–Olaszország, Görögország–Spanyolország

Január 22. – Negyeddöntők, férfi:

19.00 – Magyarország–Oroszország

A negyeddöntők további párosításai: Olaszország–Montenegró, Szerbia–Spanyolország, Horvátország–Görögország/Románia

 

 

Forrás: hirado.hu | Borítókép: Vámos Márton a budapesti vízilabda-Európa-bajnokság férfi tornájának csoportkörében játszott Magyarország–Málta mérkőzésen a Duna Arénában (Fotó: MTI/Czagány Balázs)