Hírek Kék hírek Ország-világ Térség

Szerb embercsempész letartóztatását kezdeményezte az ügyészség

A Szegedi Járási Ügyészség indítványt tett a nyomozási bíró felé, hogy rendelje el annak a szerb férfinak a letartóztatását, aki szombat éjjel 14 illegális határátlépő Nyugat-Európába való csempészésében nyújtott segítséget.

A gyanú szerint a férfi január 18-án, éjjel 3 óra körül, Deszk és Klárafalva között ismeretlen személyektől kapott megbízás alapján illegális határátlépőket kívánt felvenni az autójába. A tizennégy, magát pakisztáninak és bangladesinek valló személy közül öten már az autóba szálltak, amikor a rendőrjárőr intézkedés alá vonta a szerb férfit. Az ezt követő nyomozás során megállapítást nyert, hogy az illegális határátlépésre csónak segítségével került sor a szerb-magyar határon. Az eljárás tisztázta azt is, hogy a gyanúsított által tovább szállítani szándékozott személyek a Magyarország területén történő tartózkodás jogszerű feltételeivel nem rendelkeznek.

Az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult eljárásban az ügyészség a szökés, elrejtőzés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye okán tett indítványt a letartóztatás egy hónapra történő elrendelésére.
A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója az ügyészség indítványának helyt adva egy hónapra elrendelte a gyanúsított letartóztatását.
A bíróság végzése nem végleges, azzal szemben a gyanúsított és védője a szabadlábon történő védekezés érdekében fellebbezést jelentettek be.