Hírek Makó

Návay Lajos második megmaradt naplója is olvasható már

A Magyar Kultúra Napjához kötődően mutatták be a politikus kézzel írott naplójából kiadott kötetet, Návay Lajos több mint húsz hasonlót írt, de a nagyrészük valószínűleg megsemmisült a II. világháború után.

Az 1970-es évek elejétől foglalkozik már a Návay-családdal Gilicze János, akinek több mint 40 évvel ezelőtt jutott tudomására, hogy Návay Lajos mintegy húsz naplójából kettő túlélte a történelem viszontagságait, és Dr. Kertész Dezső földeáki orvos megőrizte.

Az írásokban a politikus többek között oktatási, nemzetiségi, egyházpolitikai kérdésekkel foglalkozott, egy zseniális korrajzot adva ezzel munkásságáról és időszakának politikai történéseiről.

A nyugalmazott levéltáros portálunknak elmondta, a két megmaradt naplóból az egyiket már sikerült kiadatni 1988-ban, annak ellenére is, hogy a Návay-családot a kommunista rendszer igyekezett inkább elfeledtetni. A második napló kiadására idáig kellett várni, Gilicze János ezen Halmágyi Pállal közösen dolgozott, a kötet megjelenését az önkormányzat és Lázár János is támogatta.

A térség országgyűlési képviselője a bemutatóra küldött üzenetében gratulált a kötet kiadásához, emellett kiemelte, fontos és tiszteletreméltó törekvése Makó közösségének Návay Lajos emlékének ápolása.

– Návay Lajos a magyar politikatörténet olyan alakja, aki méltán állítható példaképként korunk közéleti embereinek is. A nemzeti ügyek, és a magyar alkotmányosság melletti elkötelezettsége éppúgy példaértékű, mint az erkölcsi megingathatatlansága, és a szilárd elvhűsége. – fogalmazott levelében Lázár János.

 

navigate_before
navigate_next