Hírek Térség Top

2019 december: egy nap kétszer is járt a Mikulás az apátfalvi gyerekeknél

Mintha csak most lett volna: karácsonyi különkiadással zajlott a földeáki kocsmatúra, egy idős asszony vesztette életét egy csanádpalotai tűzben, annyi bevételt hozott a közmunka Csanádalbertin, mint amennyi a helyi adóbevétel volt és Lázár János avatta a csanádalberti termeli piacot. Ezek is történtek tavaly decemberben.

December 1.: A Hit gyertyáját vasárnap délután Királyhegyesen Horváth Lajos polgármester, míg Földeákon Olasz Attila plébános gyújtotta meg.

December 2.: Már el is felejtették a falun áthaladó kamionáradatot a Nagylakon, Magyarcsanádon és Apátfalván élők, pedig csak május 23-án avatták fel a 3,5 milliárdba kerülő nagylaki elkerülő utat.

December 3.: Óföldeákon és Nagyéren járt Lázár János. Jövőre megújul az erődtemplom, erről is egyeztetett Simonné Sinkó Erikával a térség országgyűlési képviselője, aki később Lőrincz Tibor nagyéri polgármestert is meglátogatta. Harmincnyolcmillió forintot nyert az apátfalvi önkormányzat a Belügyminisztérium egyik pályázatán, kétmillió forint önrészt pedig álltak. Ebből teljesen modernizálják majd a Dózsa György utcai óvoda konyháját.

December 4.: Idős asszony vesztette életét gázrobbanásban éjszaka Csanádpalotán. Éjfél után érkezett a lakossági bejelentés, miszerint teljes terjedelmében ég egy parasztház a Vörösmarty utcában. Makóról, Mezőkovácsházáról és Orosházáról érkeztek egységek a tűzesethez, az oltást a szegedi katasztrófavédelmi műveleti szolgálat szakembere irányította. A tűzoltók kiérkezésekor egy gázpalack felrobbant, másik kettő palack pedig felhasadt. Öt vízsugárral oltották a lángokat, az épület két lakója saját lábán hagyta el a házat, őket a mentőszolgálat kórházba szállította. A család harmadik tagja, egy idős asszony a tűzben életét vesztette. A tűz pontos körülményeit vizsgálják a szakemberek. Gyertyámoson is sikert aratott a Csurgó néptánccsoport. A királyhegyesi néptánccsoport egy falunapi programon lépett fel, Csanádpalota egyik romániai testvértelepülésén.

December 5.: Kétszer is járt a Mikulás az apátfalvi gyerekeknél ezen a napon. Délelőtt a három évesnél kisebbeknek, míg délután a nagyobb gyerekeknek vitt ajándékot a Faluházba a nagy szakállú. Persze az idén sem feledkezett meg rászorulók de a közfoglalkoztatottak családjairól sem… Annyi bevételt hozott a közmunka Csanádalbertin, mint amennyi a helyi adóbevétel volt – hangzott el az esti, közmeghallgatással dúsított testületi ülésen.

December 7.: Karácsonyi kézműves délelőttöt és bábelőadást rendeztek Kiszomboron. A kézműveskedés és a mézeskalács készítés után A három kismalac karácsonya című bábelőadást láthatták a gyerekek az Ady Endre Művelődési Házban.

December 8.: Kövegyen járt a Mikulás, aki a legkisebbeknek ajándékot is hozott. Apátfalván, Földeákon és Királyhegyesen is megnyújtották a Remény gyertyáját. Sokféle programmal gyújtották meg az adventi gyertyát a három községben. Földeákra a cowboyok, de a Mikulás is eljött.

December 10.: Apátfalván már osztják a szociális tűzifát, Magyarcsanádon a jövő hét elején fogják a szociális barnakőszenet. A tüzelőt mindkét településen igényelni kellett, s a legrászorultabbak melegedhetnek majd a lángjuknál. 316 apátfalvi rászoruló kapja meg a szociális célú tűzifa még a karácsony előtt. A családosok, igénylőként 10 mázsa, az egyedülállók pedig személyenként 6 mázsa kemény lombos, darabolt tűzifát kapnak. A kérelmeket az önkormányzat szociális és nemzetiségi bizottság tagjai bírálták el, akik igyekeztek igazságosan dönteni az igényekről.

December 11.: Ötezer forintot kap minden 65 év feletti földeáki. A jubiláló házaspárok tizenöt-húszezer forintot kapnak majd a harmadik adventi gyertyagyújtás előtt és a legidősebb helybéliről sem felejtkeznek meg – döntött róla a helyi képviselő-testület.

December 18.: Nagy sikerű koncertet adott a kiszombori Ady Endre Művelődési Házban Szulák Andrea.

December 20.: A falukarácsonyi ünnepségen avatta fel Lázár János, a térség országgyűlési képviselője a csanádalberti termelői piacot.

Karácsonyi kocsmatúrát rendeztek a földeáki fiatalok, akik öt helyi búfelejtőt látogattak sorra, de nem azért, hogy lerészegedjenek, hanem, hogy különféle játékos vetélkedőkön mérjék össze erejüket. A kocsmatúra ötlete egyébként Szegedről származik. Oláh Odett Dominik és Csáki Dominik friss egyetemistaként maguk is részt vettek ilyenen, s úgy gondolták, hogy Földeákon is érdemes ilyet szervezni. Az első földeáki kocsmatúra célpontjai a faluban működ öt kocsma közül négy volt, a másodikba már mind az ötöt felkeresik majd, így a Tamás bátyja kunyhóját, a Kiss Casinot, a Főtéri Sörözőt, a Kristály Büfét és a Sirály Büfét is.