Hírek Kék hírek Térség

10 év börtönt kapott a macedón kábítószercsempész

Az emberölés miatt hazájában börtönre ítélt H. S. szabadulása után 24 nappal bukott meg 15 kiló marihuánával Röszkénél. Ma született jogerős ítélet az ügyében a Szegedi Ítélőtáblán.

A macedón H. S. – akit korábban emberölésért hazájában 8 év szabadságvesztésre ítéltek – nem sokkal szabadulása után, 2017 januárjában egy olyan gépjárművet vett, amelyben korábban üreges rejtekhelyet alakítottak ki. Erről tudott, és azért szerezte meg az autót, hogy azzal Nyugat-Európába marihuánát csempésszen.

A gépkocsi megvásárlását követően, de még 2017. január 26-át megelőzően az eljárás során ismeretlenül maradt személyek a vádlott tudomásával az autóban 32 csomag kábítószert rejtettek el.

2017. január 26-án (24 nappal a szabadulása után) H. S. ezzel az autóval lépett be Röszkénél Magyarország területére. Ekkor a tételes vámvizsgálat során a kocsi rejtekhelyén a pénzügyőrök megtalálták az összesen 15 ezer 43 gramm nettó tömegű növényi anyagot tartalmazó csomagokat. A lefoglalt marihuána totál-THC-tartalma 2 ezer 380 gramm volt, amely meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát, annak 1,8-szerese.

A vádlott az eljárás során következetesen tagadta a cselekmény elkövetését. Azt állította: sem arról nem tudott, hogy az autóban rejtekhelyet alakítottak ki, sem arról, hogy abban kábítószert helyeztek el, és azért utazott volna Nyugat-Európába, hogy ott munkát vállaljon.

A Szegedi Törvényszék 2019. május 14-én különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek H. S-t, és ezért őt, mint visszaesőt, 8 év 6 hónap börtönre és 8 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte. A bíróság kimondta: a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést.

A Szegedi Ítélőtábla mai jogerős ítéletében a vádlott büntetését 8 év 6 hónapról 10 év börtönre súlyosította. Az ítélet indoklásában elhangzott: az elsőfokú bíróság a vádlott társadalomra veszélyességéhez mérten eltúlzottan enyhe büntetést szabott ki, amikor nem vette kellőképpen figyelembe, hogy a vádlott a kábítószer csempészetét a korábbi, emberölésért kiszabott büntetéséből feltételesen szabadulva, mindössze 24 nappal a börtön elhagyása után követte el. A fokozatosság elvét betartva a Szegedi Ítélőtábla úgy látta, az újabb, hasonlóan súlyos megítélésű bűncselekmény elkövetése miatt a vádlottra nagyobb büntetést kell kiszabni, ezért döntött úgy, hogy a büntetést 10 évre súlyosbítja.