Hírek Térség Top

Kézikocsival is vitték a szociális tüzelőt Pitvaroson

Ma reggel kezdték meg osztani a szociális tűzifát. Az önkormányzat udvarára utánfutóval, kézikocsival, de traktorra akasztott disznószállító ketreccel is érkeztek. 86 család kap családonként mázsa  fát.

Szépen sorban érkeztek a szociális tűzifáért a rászorultak ma reggel 8 után a pitvarosi községháza udvarán, ahol a szemük láttára mérték le a mázsán, majd pakolták a különböző kézikocsikra vagy az utánfutókra – ki mivel érkezett – a szépen méretre darabolt tűzifát a közmunkások.

– Nagyon nagy szükségem van a szociális tűzifára. Újév után elfogyott a tavaly vásárolt tüzelőm, majd vettem a Tüzépen három mázsát, csak azért olyan keveset, mert annyi pénzem volt. Kandallóm van, így lehet, hogy egy hónapig kitart, amit most kapok. Ez a fa nagyon nagy segítséget jelent nekünk – mondta a tüzelőre várakozó Jakab Rozália. Hozzátette: egymaga él, súlyos betegen két kiskorú gyermekét egyedül neveli.

– Három kiskorú gyermeket nevelek, így nekem is óriás segítséget jelen ez a tüzelő A korábban meglévő fánk karácsony után fogyott el, így vennem is kellett. Kályhával fűtünk, így ha nem nem lesz nagyon hideg, jó darabig elég lesz a most kapott fa – árulta el Vassné Kardos Szilvia, akinek a sógora egy kézikocsival érkezett a tűzifaosztásra. A sógor azt mondta, hogy vitt már a járművel 500 kilónyi terhet is, így most arra számít, hogy többször is kell majd fordulni.

A tűzifa segélyt egyébként ma reggel 8-tól osztják a községháza udvarán, ahonnét minden érintettnek magának kell azt elszállítania.

A Belügyminisztérium által kiírt és támogatott pályázatnak köszönhetően idén, a benyújtott kérelmek alapján, már csak 86 család felelt meg a kritériumnak, azaz annak, hogy az egy főre jutó jövedelemhatár legfeljebb 71 ezer 250 forint lehetett. Hagyományosan „konyhakészre” darabolva és a kérelmező előtt lemérve adják ki a fát az idén is. Azért darabolják fel a tüzelőt,, mert a korábbi esztendőkben előfordult, hogy meglehetősen magas összegekért vágták össze idősek részére a megkapott tüzelőt. A tűzifát az idős és egyedülállók kérelmezőknek (ahol az önkormányzat tudja, nincs életerős fiatal a családban) az önkormányzat február elején kiszállítja.

Az idén egyébként mind a 86 kérelmező család részére 10 mázsa tűzifát biztosítanak. A korábbi esztendőkben minden alkalommal ennél kevesebbet tudtak adni kevesebb volt, ugyanis többen igényelték azt. A kérelmezők száma azonban lecsökkent ezért jutott több tüzelő mindenkinek.

***

Tavaly januárban egyébként még több mint 100, szociálisan rászorult család kapta meg a téli tüzelőt, melyből összesen 193 köbméternyi állt az önkormányzat rendelkezésére. Akkor családonként 850-850 kilónyit kapott minden érintett. A szociális tüzelőt egyébként az idén, ahogy már tavaly is, a közmunkások darabolták, fűrészelték fel, s az önkormányzat ígéri, hogy az idén is figyle arra, hogy aki maga nem tudja maga elvinni azt, akkor figyelni fogja, hogy a bérszállítás költsége reális legyen, ne szökjön majd a csillagos egekbe.