Makó Színes

Az újvárosi katolikusoknál folytatódott az ökumenikus imahét Makón

A világméretű kezdeményezés célja a keresztények egységre törekvésének szándéka. Makón, minden este más felekezet és igehirdető várja közös fohászra a híveket. A második napon az újvárosi római katolikusok voltak a házigazdák, a téma pedig a megvilágosodás volt.

A hét lelki anyagát ebben az esztendőben a máltai és gozói keresztények állították össze, Pál apostol viszontagságos tengeri utazása alapján. A szervezők az „igen emberségesen bántak velünk…” (ApCsel 28,2) igéjét választották ki központi gondolatnak. Makón az a hagyomány alakult ki az esemény kapcsán, hogy minden este más keresztény közösség látja vendégül a híveket és mindig más felekezet vezetőjét kérik fel szónoknak. Az első alkalom a helyi baptistáké volt, ahol Pálfai Zoltán plébános prédikált. 

A második este az újvárosi katolikusok várták a híveket, akiknek Vincze Délia hirdetett igét. – Krisztus mindannyiunk életében ugyanazt jelenti, felekezettől függetlenül a közös pont számunkra. Az imahét egyetemes üzenete éppen ez, hogy közösséget találjunk, elfogadással és nyitottsággal viszonyuljunk egymáshoz – hívta fel a figyelmet a szegedi evangélikus gyülekezet lelkésze.

A résztvevők ehhez kapcsolódva, azokat a tapasztalatokat erősítették meg a szertartás utáni kötetlen beszélgetésekben, miszerint az ökumenikus program egy jó lehetőség a találkozásra, a másik megismerésére. Makón nem ez az egyetlen, egységet szolgáló kezdeményezés; ilyen a nyitott templomok éjszakája, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének működése és a februári Házasság hete program is.

Az imahét tovább folytatódik; szerdán a görögkatolikus, csütörtökön az újvárosi református, pénteken a belvárosi római katolikus plébánián várják 17 órától a részt venni szándékozókat. A keresztények egységéért folytatott programsorozat január 25-én, szombaton az evangélikus templomban zárul.