Makó Színes

Az isteni gondviselésre hívja fel a figyelmet az idei ökumenikus imahét

 Január 19. és 25. között, minden este más felekezet közösségei várják közös imádságra a híveket Makón. A keresztények egységéért folytatott eseménysorozat első házigazdája hagyományosan a baptista közösség volt, az idei téma pedig Pál apostol tengeri útja.

Paul Wattson anglikán lelkész 1908-ban felekezeti hovatartozástól függetlenül, imanyolcadra hívta a keresztényeket. A hagyomány azóta is folytatódik, oly módon, hogy közös imaszövegeket mondanak az egyes közösségek, ezzel is erősítve az ökumené ügyét.  A hét lelki anyagát ebben az esztendőben a máltai és gozói keresztények állították össze, Pál apostol viszontagságos tengeri utazása alapján. A szervezők az „igen emberségesen bántak velünk…” (ApCsel 28,2) igéjét választották ki központi gondolatnak.

Makón évek óta, minden este más felekezet látja vendégül a híveket. Az idei első alkalom ismét a baptistáké volt, témája pedig az utazáshoz kapcsolódóan a megbékélés, a rakományok kidobása volt. – Az egyház Krisztus teste, amelyet mi az évszázadok alatt darabokra szaggattunk. Jó lenne, ha ezt újra tudnánk egyesíteni; mert az egység mindig előre mutat – emelte ki – Szappanos Lajos baptista lelkész.

A Megyeház utcai imaházban a vasárnapi nyitó alkalmon Pálfai Zoltán atya hirdetett igét az egybegyűlteknek. – Ha mindannyian Jézus Krisztusra, mint alapra fókuszálunk, akkor egymáshoz is közelebb tudunk kerülni. Folyamatosan munkálkodnunk kell az egységre törekvésen – hívta fel a figyelmet a római katolikus plébános.

Ezt követően, hétfőn az újvárosi római katolikus, szerdán a görögkatolikus, csütörtökön az újvárosi református, pénteken a belvárosi római katolikus plébánia várja a keresztények egységéért imádkozni szándékozókat. Az ökumenikus imahét január 25-én, szombaton az evangélikus templomban zárul. Minden nap 17 órakor kezdődnek az alkalmak, amelyre mindenkit szeretettel várnak a szervezők. A perselyadományokat az idén a makóiak az Iszákosmentő Misszió javára ajánlják fel.