Hírek

Fejlődés és sikeres programok jellemezték az EVP és a Makói Egészségfejlesztési Iroda tavalyi évét

Fejlődés és sikeres programok jellemezték az EVP és a Makói Egészségfejlesztési Iroda 2019-es évét. A jövőre nézve pedig további fejlesztések, új projektek és megtisztelő feladatok várnak az iroda munkatársaira.

Mint a portálunkhoz eljuttatott közleményben írják: Az elmúlt évben az életmód tanácsadásokon résztvevők száma jelentősen nőtt, összesen 1304 személy életmódváltását támogathattuk prevenciós rendelőnkben, valamint a munkahelyi egészségfejlesztésben is jelentős szerepet vállalhattunk, mind Hódmezővásárhely és mind Makó esetében. Hódmezővásárhelyen az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt.-vel együttműködve 28 főt részesíthettünk életmód tanácsadásban, míg Makó esetében a Contitech Fluid Automotive Hungária Kft.-vel a közös együttműködés során 124 főt, a Makói Rendőrkapitányságnál pedig 108 fő vett részt programunkban. A munkahelyi egészségfejlesztésen túl kitelepült egészségnapokat is szerveztünk, 19 településen, ahol 1024-en vettek részt. Tanácsadásainkat több településen, városrészi napokon, olvasókörökben végezhettünk tehát.

Az életmód tanácsadásaink mellett számos egészségfejlesztő programunk folytatódott kiváló eredménnyel. Ilyen volt a Testsúlykontroll Programunk melynek köszönhetően 102 fő tudta sikeresen csökkenteni testtömegindexét. Az előbb említett programhoz szorosan kapcsolódva lehet említeni heti mozgásprogramjainkat is, melyeken összesen 832 lelkes sportolni vágyó mozoghatott nap mint nap, ingyenesen. Azonban havi mozgás programjainkról sem szabad megfeledkezni, mellyel 2377 embert sikerült megmozgatnunk. Ezek közül is külön ki lehet emelni a Hódmezővásárhelyen és Makón is megrendezett Mozgás Éjszakáját, melyhez a Hódmezővásárhelyi Járásban 3, míg a Makói Járásban 2 kistelepülés is csatlakozott.

Ezen túl szeptemberben elindult a Dohányzásról való leszokást támogató programunk is, melynek 23 résztvevője volt eddig, akik közül 9-en meg is szabadultak káros szenvedélyüktől. Ezen kiemelt programunk továbbra is folytatódik 2020-ban, várjuk a jelentkezőket!

A 2018 májusától indult mentális egészségfejlesztési programjaink is számos résztvevővel dicsekedhetnek. 36 programunkon 3793 személy jelent meg. Kiemelten nagy sikert tudhatott maga mögött az EVP illetve Makó esetében az EFI esték nevű előadássorozatunk, melyet 185-en hallgathattak meg. Várandós Felkészítő alkalmainkon 45 kismama és párja vett részt, míg Mentális Elsősegélynyújtó Programunkon 64 személy tanulhatta meg a krízisben lévő személyek támogatását. Emellett egyéni tanácsadásokon való részvételre is lehetőség volt, életmód tanácsadáson való részvételt követően. A WHO Jól-lét felmérésben 1302 fő vett részt, ebből eredményei alapján 121 személy vette igénybe az egyéni pszichológiai tanácsadást.

A szervezett népegészségügyi programokban a részvételre ösztönző szerepünket emelhetjük ki, a tanácsadások során az emlő, a méhnyakrák és vastagbélrák szűrés fontosságára hívjuk fel a figyelmét az érintett célcsoportoknak. A kevésbé gyakori daganatos megbetegedésekre is ráirányítjuk a figyelmet, például a prosztatarák vagy a bőrrák megelőzésére illetve korai felismerésére.
Az új évben számos új feladat vár megvalósításra. Ilyen például a Hálózatépítési program, a Járási Egészségfejlesztési terv megújítása és bővítése, valamint az EFI-k jogállásáról szóló jogszabály megalkotásában való aktív részvétel. Emellett eddigi feladatainkat továbbra is szorgosan végezzük, és várunk életmód tanácsadásunkra, mozgásprogramjainkra és mentális egészségfejlesztési programjainkra minden érdeklődőt!

Programjainkra jelentkezni, azokkal kapcsolatban érdeklődni az alábbi telefonszámokon lehet, Hódmezővásárhelyen a 0662/532-368-as telefonszámon, Makó esetében pedig a 0662/511-186-os
telefonszámon.

 

Forrás: Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely – EVP és Makói Egészségfejlesztési Iroda | Borítókép: illusztráció