Hírek Térség Top

44 milliós pályázat indult Nagyéren

Mentálisan lemaradott családok fejlesztésére nyert negyvennégymillió forintot egy EFOP-os pályázaton a nagyéri önkormányzat. A négyéves program már el is kezdődött. Három szakember közös munkájával, tíz érintett család bevonásával.

Tíz, mentálisan lemaradott család felzárkóztatására nyert egy negyvennégymillió forintos Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programos, azaz EFOP-os pályázatot a nagyéri önkormányzat. Mint azt Lőrincz Tibor polgármestertől megtudtuk, a négy évig tart, a tavaly decemberben már meg is kezdődött program célja, hogy tíz érintett család szakemberek segítségével sajátítsa el az önálló életvitelhez szükséges készségeket.

A tíz családból legalább ötnél kell majd a program végére pozitív változásnak bekövetkeznie.

– December elsejétől él ez a pályázat, s el is kezdtük, meg is kaptuk rá az előleget – tette hozzá a község vezetője.

A feladat elvégzésére háromtagú szakmai csoport alakult: a szakmai vezetője a felsőfokú végzettséggel rendelkező Lőrincz Tiborné óvónő Marika, egyik segítője pedig középfokú végzettséggel rendelkezik. (Ők ketten napi nyolc órában látják el ezt a munkát), míg a végzettség nélküli segítő nap hat órában teszi ugyanezt.

A tíz érintett mentálisan lemaradt család felzárkóztatását egy szakmai terv alapján végzik majd el, a pályázat sokrétűségét mutatja, hogy abban az eszközbeszerzéstől kezdve az étkeztetésen át a főzésre való megtanításon keresztül a személyi higiénia elsajátításáig sok minden benne foglaltatik. Ha az érintett családok gyerekeinek pszichológusra van szükségük, akkor azt is biztosítanak számukra. De szükség esetén gyógytestnevelő is foglalkozik velük. Azaz a négyéves, 44 millió forintos program végső célja, hogy az érintettek elsajátíthassák az öngondoskodáshoz szükséges ismereteket.