Hírek Térség Top

2019 szeptember: kivirágoztak az ambrózfalvi és a pitvarosi ovi falai

Robot kis herceget építettek lelei gyerekek, Lázár János felavatta a 14 millióból felújított pitvarosi piacot, Martonosi György és Csirik László nem indulnak újra a polgármesteri tisztségért, szélvihar pusztított Földeákon – ezekről is írtunk tavaly szeptemberben. És persze másról is.

Szeptember 1.: Járdák újulhatnak meg, az óvoda főzőkonyhájának teljes körű felújítására kerül sor, illetve a Magyar Falu Program keretén belül is pályázott Apátfalva. Mintegy 91 millió forint érkezik a településre.

Szeptember 2.: A kiszombori képviselő-testület zárt ülésen, egyhangúan döntött arról, hogy Bokor János magyar nóta énekes és Borsi Sándor szobrászművész vehetnek át díszpolgári címet a szeptemberi Kiszombori Közösségi Napokon. Remek eredményeket értek el az apátfalvi tanodában.

A véget ért program eredményeként az előző tanév végén öt középiskolás érettségizett, egy jövőre fog, míg tizenegyen végezték el az általános iskolát, s tanulnak tovább.

Szeptember 3.: Elkészült a pitvarosi sportpark az épülő Egészségház udvarán, de majd csak az Egészségház átadása után lehet majd használni.

Szeptember 4.: Megírtuk, hogy Martonosi György, Maroslele eddigi polgármestere és az Ambrózfalvát négy éve irányító Csirik László nem indulnak az október 13-i helyhatósági választásokon.

Szeptember 7.: 30 milliót nyert a helyi önkormányzat a királyhegyesi művelődési ház felújítására, melyet ki is bővítenek. 30 csapat főzött a csanádpalotai gasztrofesztiválon.

Szeptember 9.: Befejeződött a földeáki öregek napközi otthona, az „Öreg” óvoda, az Egészségház és a bölcsőde felújítása is. A megkezdett nagyberuházások közül már csak a piacépítés zajlik. A Szent László tér környékén pusztított a szélvihar. Fákat tört ki és cserepeket szaggatott fel, s szórt a földre.

Szeptember 10.: Bekamerázzák a maroslelei piacteret – döntött róla a helyi képviselő-testület.

Szeptember 14.: A kövegyi falunapot kezdő reggeli ünnepi szentmisét követően avatták fel a családsegítő, a községháza és a könyvtár megújult épületeit. Pörköltfőző versennyel kezdődött már kora délelőtt a csanádalberti falunap, melyen a község alapításának 175-dik évfordulóját ünnepelték. Lánczné Miklós Katalin védőnő és posztumusz dr. Ungureál Aurél orvos kapta a Magyarcsanád díszpolgára címet, melyet a falunapon adott át Farkas János polgármester.

Szeptember 18.: Ambrózfalváig értek az útépítők, igaz még csak egy nyomsávon és csak az első aszfaltréteggel, de a pitvarosi körforgalomtól már így is álom eddig autózni. Robot kis herceget építettek a lelei gyerekek.

Szeptember 19.: Ötvenmilliót különítettek el felújításokra Óföldeákon.

Egészségfejlesztési pályázatot nyertek a földeáki háziorvosok. Dr. Csehpál Etelka és dr. Pénzes Erzsébet három generációra kiterjedő egészségszűrési munkába kezd, de lesznek egészségvédő programok és előadások is.

Szeptember 23.: Nemsokára elkészül a Nagyszentmiklósi utca 7. szám alatti háromszög alakú telken a 16 asztalos, 115,7 négyzetméter alapterületű piac, melyre egy TOP-os pályázaton 50 millió forintot nyert az önkormányzat.

Szeptember 24.: Ötezer forintot kapnak a 70 év feletti kiszomboriak. Erről is döntött mai ülésén a helyi képviselő-testület. Misurda Ági és Hodosán Marica csinosították ki festett képekkel a pitvarosi és az ambrózfalvi óvodák egy-egy falát. Mindkettőre eltérő, de vidám színű festmények kerültek.

Szeptember 26.: Tizennégymillióból újult meg a pitvarosi piac, mely avatóján a savanyú káposztát is megkóstolta Lázár János országgyűlési képviselő. Elmondta az elmúlt öt esztendőben másfél milliárd forint érkezett a pitvarosi fejlesztésekre.

Szeptember 28.: Szekeres Ferenc polgármester, Lázár János országgyűlési képviselő és Nógrádi Tibor, a Csongrád Megyei Labdarúgó Szövetség igazgatója avatta fel, Kiss-Rigó László megyéspüspök áldotta meg az teljesen felújított apátfalvi focipályát és öltözőt. Hat-hétszázan indultak a kilencedik Földeáki Maratonon melyen nem csak helybéliek, de makóiak és apátfalviak is rajthoz álltak. A helybéli őstermelők pedig szabadtéri kiállításon mutatták be terményeiket.

Szeptember 29.: Oszvald Marika szórakoztatta az időseket Csanádpalotán. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas operetténekes az idősek napi ünnepségen lépett fel, ahol ebéddel és tortával várták a vendégeket, és elismeréseket is adtak át többek között a legidősebb palotaiaknak.

Szeptember 30.: Maroslele pályázaton nyert 119 millió 420 ezer forintot, ebből készült el a 144 négyzetméter alapterületű hűtőház a helyi ipari parkban. Százhúszezer forinttal támogatják a Nagylaki Nyugdíjas Egyesületet – döntött róla cikluszáró ülésén a helyi képviselő-testület.