Hírek Ország-világ Sport Térség Top

Meglepetés elismerést kapott Molnár János

A földeáki pedagógust alaposan meglepték a Magyar Labdarúgó Szövetség elismerésével.

Molnár János, vagy ahogy Földeákon hívják János bácsi, a Bozsik Egyesületi Programban végzett kiemelkedő munkájáért kapott elismerést nemrégiben a Magyar Labdarúgó Szövetségtől.

– Azért lepődtem meg alaposan, mert semmit sem sejtettem arról, hogy a munkámat ezzel akarják elismerni. A Bozsik Program keretében rendeztek évadzáró vacsorát Békéscsabán. Az év közbeni programokra Földeákról én járok Kolozsvári tanár úrral. A Labdarúgó Akadémia novemberi makói továbbképzésen Zöldi Sándor megkérdezte, hogy ugye jövök Csabára? Csak utólag jöttem rá, hogy ő már tudott a kitüntetésemről, ezért érdeklődött. Kicsit mérges is voltam Kolozsvári János tanár úrra – aki a Makó, Deszk, Tiszasziget, Kiszombor, Csanádpalota, Földeák, csoportvezetője -, hogy nem szól egy szót sem. Ugyanis harmincan vettünk részt a békéscsabai záróprogramon, s közülük egyedül én nem voltam öltönyben – részletezte gyanútlanságát, s a többi résztvevő remek konspirációját Molnár János.

– Az elmúlt három évben a Bozsik program nagyon-nagyon jó irányba megy, ugyanis nagyon jó pályákon, nagyon jó feltételek közt szervezett, remek forgatókönyveket kapunk, így percízen zajlanak a programok. A 12 akadémiát folyamatosan minősítik. A mi régiónk békéscsabai központtal működik, Kiss László és Zöldi Sándor feladata, hogy látogassák a rendezvényeket. Hódmezővásárhelyre az U-7, U-9-es korosztállyal megyünk ősszel négyszer, a tavaszi programban is négyszer Földeákról – sorolta.

A Bozsik programban már a földeáki óvodások is részt vesznek, összesen tízen, míg a Návay Lajos Általános Iskola 1-2. osztályosai közül tízen, a 3-4. osztályosok közül összesen tizenketten vesznek részt.

– Télen az U 11-eseknek teremtorna van. A mérkőzéseken néznek bennünket, hogy megvan-e az előírás szerinti melegítő, póló, dzseki. Ha Hódmezővásárhelyen vagyunk, ott 150-260 gyerek is együtt van, Makón kevesebben. És nem tudjuk, hogy a pálya mellett lévő 300 ember a gyerekeket fényképezi vagy a mi munkánkat nézi. És nemcsak a meccseket, de szintén szúrópróbaszerűen az edzéseket is ellenőrzik. Egyszer egy 4 órakor kezdődő edzésen negyed 5-től jelen volt Kiss László, aki lefotózta, hogy rendben van a pálya, edzői szerelésben vagyok-e jelen, nem dohányzok-e közben, azaz az etikai kódexnek megfelelően végzem-e a munkámat – világított bele a program egyik jellegzetességébe.

János bácsi, aki helyben futóversenyek szervezőjeként is ismert, tizenhárom éve földeáki, eredetileg Vas megyéből származik, s a szerelem csábította el onnét a Csongrád megyei faluba.

– Sportszervező és kézilabda végzettségem van. Dolgoztam Makón a felnőtt kézilabda csapat edzőjeként, most az utánpótlást viszem ott. Amikor Földeákra kerültem, megcsináltam labdarúgásból a D-szintet, majd a C-t is – mondta.

Molnár János munkája elismerésének és ösztönzésnek is tartja a kapott elismerést.

– Minden apró elismerés jólesik, de miután nem egy ember munkája van benne, így Földeák is megmutathatta magát, mire képes. Hiszen benne vannak a gyerekek, a szülők és mindenki, aki a segítségünkre van. Mióta itt vagyok, egyetlen egyszer sem volt arra példa, hogy ne lett volna meg a csapat, ne tudtunk volna kiállni a mérkőzésekre. A Bozsik programnak nagy szerepe van a gyerekek fegyelemre és egészséges életmódra való szoktatásában is, hiszen pontosan kell megjelenni az edzéseken és a mérkőzéseken és az sem mindegy, hogy a mit esznek – sorolta. Úgy tartja, hogy az iskola és az önkormányzat benne van egy abban a kalapban, hogy ha futóverseny, kézilabda mérkőzés vagy foci van, akkor a gyerekek és a családok is tudják, mikor hová kell menni. A családok már szeptember első napjaiban megkapják a programokat.

Az edzéseket hétfőn és szerdán tartják 2×60 percben, így a gyerekeknek a hétvégi meccsekre van idejük felkészülni. A legnagyobb eredménynek János bácsi azt tartja, hogy Földeák jelen van a Bozsik programban, s hogy az abban részt vett gyerekek eredményesen állnak helyt a későbbi időszakokban, azaz a különböző csapatokban és korosztályokban is.

– A Békéscsabán játszó Nagy Krisztián is innen származik, aki 16 éves koránál egy kategóriájánál feljebb tud edzeni, versenyezni. De nagyon sok olyan környékbeli település van, ahol olyanok játszanak, akik Földeákon, nálam kezdtek, azaz sokan megmaradtak a sport mellett. Ezekből a gyerekekből kevés lesz focista, de három éve a magyar labdarúgást sem eredménycentrikusság jellemzi, hanem az, hogy az óvodától az öregfiúkig minden korosztály a versenysporton kívül mindenben benne legyen. Igaz a digitális világ hátrányos hatása már itt is érződik. Hiszen a gyerekek számára az vonzóbb, mint az edzésekre való járás. A helyi feltételeken azonban sokat dobott, hogy átadták Földeákon a műfüves pályát, s lesz sportcsarnokunk is – foglalta össze János bácsi.