Hírek Térség Top

2019 augusztus: kerékpárral pukkasztottak léggömböt egy lány lába között

Lyukat fúrt valaki az épp csak hogy elkészült kiszombori orvosi rendelő hőszigetelt falába, Használt gumikból készít kerti díszeket a maroslelei Aradán Katalin, pizza és gyümölcsevő verseny is volt a kövegyi gyermeknapon, Baranyi Lászlóné Erzsike óvó néni lett Nagylak díszpolgára. Erről is írtunk tavaly augusztusban.

Augusztus 1.: Hárommillióért vehet orvosi eszközöket a kiszombori önkormányzat, miután a Magyar Államkincstár értesítette, hogy eredményesen szerepelt a Magyar Falu Program keretében az Orvosi eszköz című pályázati kiírásra benyújtott pályázatával, melynek teljes egészében elnyerte a megpályázott 2 millió 995 ezer 5 forintot. Az önkormányzatunk ezt a pénzt teljes egészében orvosi eszközök beszerzésére fordíthatja, mellyel a két háziorvos és a Védőnői Szolgálat eszközparkja fog korszerűsödni. Ha minden jó megy, akkor a felszámolt Nagylak FC helyett a Nagylak Futball Klub és Szabadidő Sportegyesület csapata állhat majd a pályára már ebben az idényben. Az utóbbit új edző irányítja és most elsősorban a helyi fiatalokra alapoznak.

Augusztus 2.: Használt gumikból készít kerti díszeket Aradán Katalin. A maroslelei hölgy főként az internetről inspirálódik, ha valami újat szeretne alkotni.

Augusztus 3.: Pizza, gyümölcsevő verseny, Andor bohóc, óriás csúszda, vízi focipálya, de még egy, a szomszédból átszökött kiskutya is felvidította a kövegyi gyerekeket, felnőtteket, a mai családi és egészségnapon, melyen a gyerekek együtt is énekeltek a Sajtkukac duóval. A Nagylak Község Díszpolgára kitüntető címet Baranyi Lászlóné Erzsike óvónéni vehette át a helyi, immár huszadik alkalommal megrendezett falunapi ünnepségen. A óvó néni 1970-től 1997-ig, nyugállományba vonulásáig dolgozott a helyi óvodában. Több tanítványa is ezt a szakmát választotta. Óvónőként kimagasló munkát végzett.

Augusztus 4.: Régi hagyományt élesztett fel a makói kistérség katolikus közössége; hatvan esztendő után ismét népviseletben, énekes-imádságos zarándoklattal vonultak a hívek az apátfalvi Langó-kápolnához.

Augusztus 5.: Ellenőrizték a földeáki sportcsarnok kivitelezési tervét A projektmenedzser azt ígéri, hogy egy héten belül átadja azokat a beruházási ügynökségnek. Csak ezt követően indulhat az évek óta húzódó építkezés a helyi iskola udvarán. Megérkezett a digitális fogröntgen a kiszombori rendelőbe, melyet a község vásárolt.

Augusztus 6.: A magyarcsanádi önkormányzat fejenként ötezer forinttal is támogatja az óvodásokat, az általános iskolásokat, a speciális iskolába járókat, illetve középiskolásokat.

Augusztus 7.: Orvosi műszerek vásárlására összesen 2 millió 999 ezer 977 forintot nyert a nagyéri önkormányzat, a Magyar Falu Programban. A nagyéri/ambrózfalvi háziorvos defibrillátort is kap a pénzből. Ötvenhét kövegyi gyerek kapott fejenként tízezer forintos beiskolázási támogatást – szavazott róla rendkívüli ülésén a kövegyi képviselő-testület. Idén már nem csak a bölcsődések, óvodások, az általános és középiskolások, de a felsőoktatásban tanulók is részesülnek belőle.

Augusztus 8.: Idén felújítják a Pitvaros, Ambrózfalva közti utat, jövőre pedig a Pitvaros, Csanádalberti közöttit. A Magyar Falu Programban olvasható, hogy Pitvarostól egészen Tótkomlósig felújított úton lehet majd közlekedni.

Augusztus 9.: Százak szórakoztak szombat este a Pitvarosi „Bícs” Soundon. A “Hogyan pukkasszunk ki egy léggömböt egy lány lába közt kerékpárral?” – kérdésre is választ kaptak a kíváncsi helybéliek.

Augusztus 10.: Tokai Barbara és Gulácsi Márk mondta ki a boldogító igent a palotai lakodalmason. Ők az életben is járnak, így ezt a rendezvényt egy főpróbának is mondhatjuk. A szülők, a násznagyok és a koszorús pár szerepét nem az igazi rokonok vállalták, hanem barátaik közül választottak ki szereplőket. A vőlegényt a polgármesteri hivatal udvarából, a menyasszonyt pedig a Román-Magyar Barátságház udvarán kérték ki.

Augusztus 12.: Összesen 141 köbméter kemény lombos szociális tűzifára pályázik Nagyér – döntött róla rendkívüli ülésén a helyi képviselő-testület. Eddig hatvanketten jelezték, hogy igénylik azt. Hiába fogyatkozott tavaly a nagylakiak lélekszáma ötszáz alá, a község vezetése továbbra is Nagylak fejlesztését tűzte ki céljául, számítva a betelepülő fiatalokra – derült ki a testületi ülésen.

Augusztus 13.: Összesen 2 millió 144 ezer 199 forintot nyert a Magyar Falu Programban fogorvosi eszközök és bútorok vásárlására a pitvarosi önkormányzat.

Augusztus 14.: A Magyar Falu Program lehetőségeit célozta meg hat, összesen 120 millió forintos pályázataival szerda esti rendkívüli ülésén a helyi képviselő-testület. Két, összesen 100 milliós pályázatot már korábban beadtak. Az óvoda udvara fejlesztésére, a temető fejlesztésére, a járdaépítés, – felújítás anyagának támogatására, az önkormányzati tulajdonú utak felújítására, a belterületi utak, terek karbantartásához szükséges eszközök fejlesztésére, illetve a községháza felújítására is pályázik a Magyar Falu Programban a csanádalberti képviselő-testület – döntöttek róla egyhangúlag rendkívüli ülésükön a képviselők.

Augusztus 15.: Sportparkot kapott Csanádpalota. Pörköltet osztott a Katolikus Karitász a pitvarosi plébániánál.

Augusztus 16.: Osztják a krumplit Királyhegyesen. A közmunkások termelte burgonyát kapják meg a 70 éven felüliek, egy csokor levendula kíséretében. Fejenként mindenkinek tíz-tíz kiló jut és ezt a mennyiséget házhoz is szállítják.

Augusztus 18.: Motorokat, de kenyeret is szenteltek a Földeáki Förgetegen.

Augusztus 24.: Sikeres koncertet adott a M. É. Z. együttes a kiszombori Rónay-kúria teraszán, az Ady Endre Művelődési Ház rendezvénysorozata részeként.

Augusztus 26.: Alig készültek el a kiszombori fogorvosi rendelő felújításával, valaki máris megrongálta annak homlokzati hőszigetelését. Fúrt bele egy lyukat. Martonosi György Maroslele polgármestere bejelentette, hogy nem indul az októberi helyhatósági választáson, ugyanis nyugdíjba vonul.

Augusztus 28.: 3 millió forintot nyert Apátfalva, a pénzből három játszótér újulhat meg a közeljövőben.