Hírek Térség Top

Nagyot fejlődött a tavaly 175 éves Csanádalberti

Felújították a községházát és az idősek otthonát, két forgalmas utca burkolata is megújult és a falukarácsonyon még az új piacot is felavatták a községben. A képen: fellépő gyerekek a település alapításának 175. évfordulóján.

Nem mondhatják a 175 éve alapított községben élők, hogy nem szereti őket az isten, hiszen ekkora fejlődést, mint az elmúlt 9 esztendőben csak az alapításakor és templomépítéskor mondhatott magának Csanádalberti, ahová csak az előző ötéves ciklusban négyszázmillió forintnyi fejlesztési támogatás érkezett a képviselő-testület sikeres pályázatainak, illetve Lázár János országgyűlési képviselő és a faluvezetés közös munkája eredményeképp.

Nem véletlen, hogy a nyolcmillió forintért, a templom mellett két ütemben megépült, hűtőkamrával is rendelkező termelői piacot is Lázár János avatta a falukarácsonykor. Csjernyik Zoltán polgármester akkor azt mondta, hogy az új piac mint 8 millió forintos bekerülési költségéből 10 százalék önerőt biztosított a község. A beruházás 65 százalékát a hűtőkonténer tette ki, amelyben elsősorban a helyi közfoglalkoztatásban termelt zöldséget, gyümölcsöt tárolják majd, amelyek nagy részét – támogatásként – a lakosok között osztják szét.

A piac nyitva tartásáról még nem döntött a képviselő-testület, ám az önkormányzat termékeit valószínűleg hetente háromszor lehet majd venni. Az elsősorban helyi és környékbeli árusok díjmentesen kínálhatnak majd a standokon, az önkormányzat mindössze annyit kér, hogy ellenőrzött termékeket árusítsanak. Tavaly egyébként megújult a községháza, illetve 26 millió 98 ezer forintból az idősek napközi otthona, mely melegítő konyhát is kapott.

A község tavaly év vége felé harmincmilliót nyert az óvoda/iskola épülete energetikai felújítására, ötmilliót az óvodaudvar fejlesztésére, nyolcmilliót a községháza elektromos hálózata felújítására. A terveik között szerepel a szomszédos települések, azaz Ambrózfalva, Nagyér és Pitvaros igényeit is kiszolgáló minibölcsőde kialakítása. De pályáztak a ravatalozó külső-belső felújítására is. Ott egy, a mozgáskorlátozottaknak is megfelelő vizesblokkot is szeretnének építeni mert jelenleg csak egy kinti vécé van a temetőben. 15 millió forint belügyminisztériumi támogatásból és a község két és félmillió forintos önerejének köszönhetően újul meg a Jókai Mór és Dózsa György utcák egy-egy szakasza.

És 2 millió 796 ezer 300 forintot nyert „Közösségi célú egyházi programok eszközbeszerzéssel” című pályázatával a Magyar Falu Programban az Ambrózfalva-Csanádalberti-Pitvarosi Evangélikus Egyházközség.