Hírek Térség Top

Környezetbarát eszközökre nyert 5 milliót Kövegy

A közterületek karbantartása eszközei fejlesztésére egészen pontosan 5 millió 206 ezer 965 forintot a Magyar Falu Programba beadott pályázatával a kövegyi önkormányzat. A zömében elektromos eszközökkel fog dolgozni a tizenhét helybéli közfoglalkoztatott.

Elektromos motoroskaszát, ehhez akkumulátort és akkumulátor töltőt, lombfújógépet, egy láncfűrészt, fűnyírógépet, hótoló lapot, gumitalpas hómarót, önjáró fűnyírótraktort vásárol a kövegyi közterületek karbantartására a Magyar Falu Programtól elnyert pályázaton 5 millió 206 ezer 965 forintot elnyert kövegyi önkormányzat – tudtuk meg Galgóczkiné Krobák Mária polgármestertől.

– Valamennyi eszköz elektromos, azaz környezetbarát, hiszen nem szennyezi a környezetet olajjal és kipufogógázokkal, s mivel napelemmel működik a községháza és a könyvtár is, így az eszközök akkumulátorait azokon keresztül is tölteni tudjuk majd – világított rá a polgármester a gépek, eszközök környezetbarát voltának másik oldalára.

Galgóczkiné Krobák Mária azt is elmondta, hogy az elnyert eszközökkel az idén is tizenhét közfoglalkoztatott fogja majd rendben tartani a közterületeket. A közmunkások száma köze annyi lesz, mint az előző esztendőben, azaz 2019-ben volt, amikor húszan is dolgoztak a közmunkaprogramban. Korábban azonban harmincöten azelőtt pedig negyvenöten is voltak. A számuk azért csökkent, mert sokan találtak maguknak állást a versenyszférában.

A most elnyert eszközök egyébként azt is jelentik, hogy a közfoglalkoztatottakat teljesen fel is szerelték a közterületek karbantartására.

– Korábban nyertünk a községháza felújítására, az orvos eszközbeszerzésre, a temetőfejlesztésre beadott pályázatainkkal, s most ezzel is, mely korábban a tartaléklistára került. Van még nyeretlen négy másik nyeretlen pályázatunk a Magyar Falu Programban: szeretnénk két utcát ellátni útburkolattal, felújítanánk a helyi kultúrházat valamint az orvosi rendelőt, míg a negyedik pályázatunk segítségével cserélnénk újra a falugondnoki buszt – sorolta Galgóczkiné Krobák Mária polgármester.